Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Velikonočna procesija pri Mariji Vnebovzeti (foto: Tone Ovsenik)
Velikonočna procesija pri Mariji Vnebovzeti

FOTO: Velika noč v Clevelandu

| 12.04.2012, 06:14 Matjaž Merljak

V naših oddajah smo ves postni čas spremljali, kakšna je priprava na veliko noč v Clevelandu. Tone Ovsenik nam je v velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini SSD povedal, kako je bilo od cvetne nedelje do velike noči.

Veliki teden se začne s cvetno nedeljo, obe slovenski šoli sta poskrbeli za butarice. Že v petek pred to nedeljo so se zbrali mladi jih naredili, v soboto dopoldne so delo nadaljevali med rednim poukom.

V velikem tednu se pri Svetem Vidu običaju začnejo v sredo zvečer, ko imajo slovesne večerne molitve. Gre za doživet obred, ko v cerkvi, ki je v temi, pojejo in berejo psalme.

Na veliki četrtek je bila zvečer maša Jezusove zadnje večerje, pri kateri so umivali noge. Na veliki petek je bil dvakrat križev pot - opoldne in ob 15h. Obredi so bili ob 19.30.

Na veliko soboto je potekal blagoslov jedil. Včasih tega v Clevelandu niso poznali, zdaj pa se so širše obhaja. To navado so prinesli Evropejci, tudi Slovenci, tako da k blagoslovu v obe slovenski cerkvi prinese veliko ljudi. Blagoslova sta bila ob 13h in 15h v angleškem in slovenskem jeziku. Zvečer je bila vigilija. Vsi obredi so bili podprti z lepim petjem v obeh župnijah.

Velika noč pri Mariji Vnebovzeti
Velika noč pri Mariji Vnebovzeti © Tone Ovsenik

Na veliko noč so imeli vstajenjske procesije. Tone Ovsenik je šel letos prvič kar je 52 let v Ameriki k procesiji k Mariji Vnebovzeti. „Bilo je izredno lepo, lepa procesija, lepo petje, 312 cerkev polna vernikov, lepo število narodnih noš ...“ Za procesijo gredo le duhovnik, diakon, ministrantje, pevski zbor in narodne noše. Sicer pa je velika noč dan družine in na ta dan nimajo organiziranih nobenih srečanj in prireditev.

Povedal je še, da je pravkar izšla knjiga o Pedru Opeki v angleščini, tako da lahko tudi mladi izvedo o misijonarjevem plemenitem delu.

Cerkev Marije Vnebovzete za veliko noč.
Cerkev Marije Vnebovzete za veliko noč. © Tone Ovsenik

Blagoslov zelenja na cvetno nedeljo
Blagoslov zelenja na cvetno nedeljo © Tone Ovsenik

Cvetna nedelja v Clevelandu
Cvetna nedelja v Clevelandu © Tone Ovsenik

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...