Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

FOTO: Velika noč v Hamiltonu

| 11.04.2012, 06:40 Matjaž Merljak

Naj vas zarja velikonočnega upanja vedno napolnjuje z upanjem, da je življenje vedno močnejše od smrti, ljubezen močnejša od sovraštva, to je upanje, ki ne osramoti, ampak daje smisel in pogum, da z vedrim pogledom v prihodnost že danes živimo z upanjem končne zmage življenja nad smrtjo.

To je sporočilo, ki ga je ob veliki noči rojakom v kanadskem Hamiltonu povedal župnik Drago Gačnik, salezijanec. Pri duhovni obnovi (spoved in priprava nanjo ter obiski bolnikov), ki so jo za rojake pripravili pred cvetno nedeljo, mu je pomagal Bogdan Kolar iz Slovenije. V velikem tednu se jima je pridružil. Lojze Hribšek iz ZDA, ki je že upokojen.

Za cvetno nedeljo je plesna skupina Venec za prodajo pripravila 120 butaric. Ker je bilo slabo vreme, so blagoslov zelenja imeli v dvorani. Sodeloval je mešani župnijski pevski zbor, ki je nato pel tudi pri maši.

Popoldne sta Drago Gačnik in Bogdan Kolar obiskala še skupnosti Sava Breslav in London Triglav. Rojaki so lepo sodelovali pri maši, tudi mlajši.

V sprevodu v cerkev
V sprevodu v cerkev © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

V velikem tednu je bila v ponedeljek krizmena maša, na veliki četrtek večerna maša, kjer je sodeloval zbor, po njej pa še molitev na Oljski gori. Na veliki petek, ki je državni praznik, so imeli ob 15h bogoslužje. Starši slovenske šole in učiteljice so pripravili ribjo večerjo. Prišlo je okoli 300 ljudi.

Cvetna nedelja Sava Breslav
Cvetna nedelja Sava Breslav © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Na veliko soboto so bile dopoldne molitve pri božjem grobu, v več krajih so imeli tudi blagoslov jedil, ki je delno v angleščini, saj pride veliko otrok. Zvečer je bila vigilija, del bogoslužja je bil v angleščini, pel je slovenski mešani pevski zbor.

Na veliko noč so imeli najprej slovensko vstajenjsko mašo s procesijo po cerkvi, ob 11h pa je bila še maša v angleščini.

Cvetna nedelja, London Triglav
Cvetna nedelja, London Triglav © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...