Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kristus je vstal, delo Toneta Oblaka (foto: Marko Vombergar)
Kristus je vstal, delo Toneta Oblaka

FOTO: Velika noč v San Justu

| 10.04.2012, 07:20 Matjaž Merljak

Tudi rojaki v Argentini so slovesno praznovali veliko noč. V Našem domu v San Justu v Buenos Airesu pozornost dajejo tako duhovni plati praznovanja kot tudi ohranjanju običajev. Več nam je povedala Ivana Tekavec.

Pred cvetno nedeljo so pletli butarice. Starejše gospe učijo mlajše, tudi otroke in spletli so okoli 200. Na cvetno nedeljo so imeli blagoslov zelenja v stolnici v San Justu, ki jim je že 60 let na voljo. Otroci so zelenje v cerkev prinesli v procesiji. Med sveto mašo je prepeval Mešani pevski zbor San Justo.

Ta dan so imeli tudi križev pot, pripravlja ga mladina, nabirka gre za potrebne, tudi za misijonarja Pedra Opeka. Na veliki petek ponovijo za vso mladino in druge rojake.

Pripravljajo jedi za velikonočni zajtrk: mladina barva pirhe, gospodinje spečejo potice ... tako, da vsak dobi krožnik blagoslovljenih jedi.

Po vstajanjski sveti maši, ki je daroval delegat dr. Jure Rode, so imeli v dvorani doma skupni zajtrk in nato še akademijo. Pri njej sodelujta mladina in pevski zbor. Oder je letos scensko z mogočnim vstalim Kristusom opremil Tone Oblak. Mladina je recitirala lepe velikonočne pesmi.

Z recitacijami so sodelovali so mladi
Z recitacijami so sodelovali so mladi © Marko Vombergar

Pogled v dvorano Našega doma
Pogled v dvorano Našega doma © Marko Vombergar

Velik pomen dajejo ohranjanju običajev. Takoj po prihodu staršev in starih staršev v Argentino domačini tega niso poznali, so se jim čudili. Ta navada je živa še danes.

Ivano Tekavec smo še vprašali o zadnjem neurju, ki je divjalo po Buenos Airesu in poleg materialne škode terjalo življenja. Kot je povedala, med Slovenci žrtev ni bilo.

Sodeloval je MPZ San Justo pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar, ki se intenzivno pripravlaja na turnejo po Sloveniji ob 40-letnici
Sodeloval je MPZ San Justo pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar, ki se intenzivno pripravlaja na turnejo po Sloveniji ob 40-letnici © Marko Vombergar

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...