Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

FOTO: Začetek šolskega leta v Argentini

| 03.04.2012, 07:04 Matjaž Merljak

V nedeljo, 18. marca, smo s proslavo v Slovenski hiši uradno začeli šolsko leto 2012. Ob 16. uri je dr. Jure Rode daroval sveto mašo na čast Svetemu Duhu. Med pridigo nas je spodbujal, da se pripravimo na veliko noč z branjem in gledanjem filmov o Jezusovem trpljenju ter z molitvijo žalostnega dela rožnega venca.

Med daritvijo svete maše so peli otroci, ki so se udeležili letošnje počitniške kolonije. Pri petju so jih spremljali tudi voditelji kolonije: Mirjam Mehle Javoršek, Nevenka Belič, Nevenka Grohar, Martin Uštar, Erik Oblak, Andrej Žnidar, Damijan Cuny ter bogoslovec Pavel Erjavec. Zapeli so pod vodstvom ge. Marte Selan Brula, ki je tudi bila ena izmed voditeljic kolonije.

Sveto mašo je daroval dr. Jure Rode
Sveto mašo je daroval dr. Jure Rode © Svobodna Slovenija

Po maši smo se vsi preselili v dvorano škofa Rožmana. Najprej smo sprejeli zastavonoše slovenskih osnovnih šol iz Buenos Airesa ter zapeli argentinsko in slovensko himno. Alenka Prijatelj je najprej lepo pozdravila predsednika Zedinjene Slovenije, Francija Žnidarja in ženo, delegata slovenskih dušnih pastirjev dr. Jureta Rodeta, sestro Lužovec ter ostale navzoče. Za tem je prosila močan aplavz za štiri omembe vredne osebe, neutrudne in požrtvovalne delavce naših slovenskih šol skozi dolga leta, to so: Katica Kovač Dimnik, Marjana Kovač Batagelj, France Vitrih in Angelca Klanšek, ki pa še vedno poučuje in z veseljem sodeluje v Balantičevi šoli. Omenila je tudi 150. obletnico Slomškove smrti. Govorila nam je o pomembnosti uporabe slovenščine doma, da bi ob zgledu staršev otroci govorili slovensko in tako ohranili materin jezik.

Pepelka je navdušila vse
Pepelka je navdušila vse © Svobodna Slovenija

Sledila je uprizoritev igre Pepelka v izvedbi Balantičeve šole. Zastor se je odprl in predstava se je začela. Pepelko je prebudila množica mišk in ptičkov ... Čakalo jo je mnogo doživetij! Vsi otroci so lepo odigrali svoje vloge ob mogočni sceni Toneta Oblaka. Posebno pohvalo si zaslužijo glavni igralci, ki so tako lepo in razločno podali slovensko besedo in pesem ter zbrane večkrat spravili v smeh. Izpostaviti je potrebno Pepelko, mačeho, Drizilo in Anastazijo, Luciferja in Bruna, Jaka in Gus-Gusa, Anžela, kraljeviča, ministra in kralja ter botro Vilo, ki je tako lepo zapela svojo čarobno pesem.

Med prireditvijo v preddverju dvorane
Med prireditvijo v preddverju dvorane © Svobodna Slovenija

Po predstavi se je Alenka Prijatelj najprej zahvalila voditeljici Balantičeve šole Ireni Poglajen in vsej šolski družini. Posebno zahvalo pa Danici Malovrh in njenim pomočnicam Angelci Podržaj Miklič ter Mariji Zupanc Urbančič za režijo igre.

Preživeli smo zabaven popoldan ter se za nekaj časa prepeljali v otroška leta, ko so nam starši pripovedovali to pravljico. Po igri smo bili vabljeni pred dvorano na razstavo ročnih del otrok letošnje počitniške kolonije. Sedaj pa urno knjige v roke in na delo, ker šolsko leto se je začelo!

Balantičeva šola je pripravila Pepelko
Balantičeva šola je pripravila Pepelko © Svobodna Slovenija


Iz uredništva tednika Svobodna Slovenija v Buenos Airesu so sporočili tudi, da so na referendumu glasovali tudi Slovenci v Argentini. Na volišču na veleposlaništvu RS v Buenos Aires je glasovalo 393 slovenskih državljanov, število gradiv za glasovanje po pošti je znašalo 5, torej skupaj 398. Od tega je bilo za 17 glasov (4,5%), proti pa 381 (95.5%). Nobena glasovnica ni bila neveljavna.
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...