Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Anton Vukšinič (foto: ARO)
Anton Vukšinič

Umrl duhovnik Anton Vukšinič

| 06.04.2012, 09:26 Matjaž Merljak

V nedeljo, 18. marca 2012, je v 99. letu življenja v Torontu v Kanadi umrl duhovnik novomeške škofije Anton Vukšinič.

Doma je bil iz Bele Krajine, iz Božakovega, župnija Metlika. Rodil se je 6. novembra leta 1913 očetu Antonu in materi Katarini z dekliškim priimkom Klemenčič. Očeta ni poznal, saj je umrl v prvi svetovni vojni leta 1914. Mati se je znova poročila z moževim bratom, Anton je dobil še osem bratov in sester.

V duhovnika je bil posvečen pred 73-imi leti, 17. decembra leta 1938 ga je v Ljubljani posvetil škof Gregorij Rožman. Najprej je bil kaplan v župniji Ljubljana - Polje, kjer je bilo delovanje komunistov močno občutiti.

Ob koncu druge svetovne vojne je leta 1945 zapustil Slovenijo in začela se je njegova begunska pot. Zatočišče je našel v begunskih taboriščih na avstrijskem Koroškem.

V Kanado je prišel leta 1949 in najprej deloval kot župnijski pomočnik pri župniji svetega Tomaža Akvinskega v Torontu. Tako je bilo do leta 1956, ko je odšel v Port Colborne, kjer je deloval v župniji svete Terezije iz Lisieuxa. Tam je ostal devet let, do 1965.. Nato je dve leti služboval v kraju Smithville kot administrator župnije svetega Martina iz Toura. Leta 1967 je postal župnik pri svetem Jožefu v Snyderju. To službo je opravljal dve leti, ko je odšel v Welland, kjer je 20 let župnikoval v župniji svetega Andreja. Tega leta (1989) se je upokojil in preselil v Dom Lipa v Torontu, kjer je bival do smrti.

Ves čas življenja na področju Niagare je bil povezan tudi s slovenskimi begunci in jim je bil na voljo v duhovnih potrebah.

Pokojni duhovnik Anton Vukšinič
Pokojni duhovnik Anton Vukšinič © Ciril Soršak

Pogrebna sveta maša je bila v sredo, 21. marca, ob 10h v cerkvi Brezmadežne Marije čudodelne svetinje v Torontu. Vodil jo je škof Gerard Paul Burgie iz škofije St. Catharines, kjer je g. Anton deloval največ let. Navzoč je bili tudi upokojeni škof John O'Mara iz St. Catharines. Somaševali so: Paul Vellakunnathu, župnik župnije svetega Andreja v Wellandu, Vladimir Živčić, župnik hrvaške župnije svetega Jožefa v Grimsbyu, Janez Pavel Nosan, slovenski duhovnik, župnik kanadske župnije Marijinega oznanjenja ter župnik in kaplan slovenske župnije Brezmadežne, Valentin Batič in Toni Burja.

Po pisanju časopisa Welland Tribune je župnik Paul Vellakunnathu dejal, da, čeprav se ni srečal s pokojnim župnikom Vukšiničem, ga župljani zelo cenijo: "Mislim, da je imel dar in je vedel, kako povezati teologijo z vsakdanjim življenjem ljudi, saj je šel skozi nekaj zelo, zelo težkih obdobij: dve vojni, komunizem in še več. Znal je Boga približati ljudem v času njihovih stisk in bojev, saj jih je tudi sam izkusil.“