Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež pri avdienci o tesni povezanosti molitve in dobrodelnosti

Svet | 25.04.2012, 14:19 Tone Gorjup

Papež Benedikt XVI. je pri današnji splošni avdienci na Trgu Sv. Petra razmišljal o tem, kako je prva krščanska skupnost začutila, da je dobrodelna dejavnost sestavni del njenega poslanstva. Tudi v osebnem življenju ne bi smeli zanemarjati tega. Molitev in božja beseda nam v danem trenutku pokažeta, kaj je potrebno narediti.

Sveti oče je v nizu katehez o krščanski molitvi danes najprej spomnil na začetek šestega poglavja Apostolskih del, kjer beremo, kako je skupnost kristjanov v Jeruzalemu izbrala sedem mož za službo ubogim. Apostoli so kmalu spoznali, da je poleg pastoralnega dela za urejeno življenje v skupnosti potrebno storiti še marsikaj. Sprva so sami skrbeli za vse. Da ne bi zanemarjali molitve in oznanjevanja, so pozneje vernikom predlagali, naj poiščejo brate iz svoje srede za službo bližnjim. Po tehtnem premisleku in molitvi so izbrali sedem diakonov za opravljanje karitativnih del. Po papeževih besedah je pomenljivo to, da so že apostoli spoznali pomen obojega: molitve in dobrodelnosti. Poskrbeli so za eno in drugo, pri tem pa s svoje strani dali prednost molitvi in oznanjevanju evangelija, je dejal papež.

Svetniki so se skozi vso zgodovino zavedali tesne povezanost med „kontemplacijo“ in „akcijo“. Šele molitev, razsvetljena z Božjo Besedo in okrepljena z modrostjo Svetega Duha, nam omogoči, da vidimo stvari na nov način in se v določenem trenutku na primeren način odzovemo. Papež nam zato predlaga, naj v vsakdanjem življenju in pri delu vedno skrbimo za svežino duha, ki ga prinašata molitev in Božja beseda. Tako bomo polni Duha in modrosti spoznali božjo voljo in storili to, kar je v danem trenutku primerno in potrebno.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...