Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Župnjija Marijino oznanjenje pri frančiškanih v Ljubljani (foto: Urška Hrast)
Župnjija Marijino oznanjenje pri frančiškanih v Ljubljani

Ljubljana – križišče mladih kristjanov

Cerkev na Slovenskem | 28.04.2012, 00:06

Ljubljana bo naslednje štiri dni križišče mladih iz Srednje Evrope in Slovenije, saj bo do 1. maja gostila Mednarodno srečanje mladih pod naslovom „Odločitev za zaupanje“. Na povabilo Slovenske škofovske konference srečanje pripravlja Skupnost bratov iz Taizeja v sodelovanju s Skupnostjo katoliške mladine ter številnimi prostovoljci. Udeležence so sprejele ljubljanske župnije in družine. Dogodki in delavnice v sklopu srečanja se bodo odvijali tako v posameznih župnijah, pri sv. Jožefu na Poljanah in drugih lokacijah v centru prestolnice.

Ključno za organizacijo dogodka v Sloveniji je bilo novoletno evropsko srečanje pred petimi leti v Zagrebu, po katerem so se taizejski bratje ustavili v Ljubljani. Po molitvi v stolnici jih je takratni nadškof Alojz Uran povabil, naj v prihodnje tudi Ljubljana gosti evropsko srečanje mladih. „A do tam je še dolga pot, ki jo hodimo skupaj z brati. Pred dvema letoma smo tako organizirali vseslovensko srečanje mladih v Mariboru, tokrat gostimo mednarodno srečanje, za evropsko novoletno srečanje pa je še prezgodaj govoriti, če bo organizacija izvedljiva,“ je pojasnila koordinatorka dogodka Ana Tulipan. Srečanje je namreč postaja na Romanju zaupanja na zemlji, ki ga je pred 35 leti začel brat Roger iz Taizéja. Mlade je želel spodbuditi, da bi postali nosilci miru, zaupanja in sprave v krajih, kjer živijo. Gre predvsem za to, da bi bili odprti za izkušnjo evangelija ter da bi mladi svojo vero, pričakovanja in vprašanja delili drug z drugim in tukajšnjimi prebivalci. Podobno srečanje je sicer Ljubljana gostila že pred 25 leti, ko se je dogodka udeležilo 5000 mladih z vzhoda in zahoda Evrope.

Mladi ob Ljubljanici.
Mladi ob Ljubljanici. © Urška Hrast
Tokrat v slovensko prestolnico prihaja tisoč mladih. Tema Odločitev za zaupanje ponuja pa poglobitev osebne verske izkušnje, priložnost, da v molitvi ponovno odkrijemo pomen zbranosti in tišine in da o svoji molitvi, veri, dvomih spregovorimo in se pogovarjamo s sovrstniki. „Na teh srečanjih se skupaj trudimo, da bi postali znamenje miru in sprave v Cerkvi in v družbi, da bi v molitvi in tišini odkrili lepoto notranjega življenja in občestva z Bogom, da bi našli smisel življenja, odkrivali kako živeti vero sredi izzivov današnjega časa. Pa tudi, da bi videli Cerkev v novi luči – kot kvas občestva v človeški družini, da bi preko osebnih srečanj spoznali druge narode in tradicije, izkusili zaupanje in preprostost. Da bi pripravili prihodnost miru – presegli ovire, ki nas ločujejo in tako začeli romanje zaupanja v naših življenjih,“ je v pogovoru za Radio Ognjišče pojasnila Ana Tulipan iz Skupnosti katoliške mladine.

Med romanjem zaupanja bodo mladi del časa preživeli skupaj z namenom, da bi bili bližje Bogu in drug drugemu, ter da bi drug z drugim delili svoje življenjske izkušnje in skupaj odkrivali nove poti upanja in zaupanja. V času srečanja bodo mladi razmišljali ob posebni številki Pisma iz Taizéja za leto 2012, K novi solidarnosti, ki ga je brat Alois, prior Skupnosti v Taizéju, napisal ob koncu lanskega leta.

Gostoljubje ljubljanskih družin

Župnija Ljubljana Trnovo.
Župnija Ljubljana Trnovo. © Urška Hrast
Udeležence bodo sprejele družine in 16 župnij v Ljubljani. Na srečanje so se pripravljale dalj časa, saj je dogodek priložnost, da cerkve odprejo svoja vrata in postanejo znamenje za občestvo sredi vsakdana v glavnem mestu. V pripravljalnem obdobju so župnije pripravile molitve z namenom, da se na Romanje zaupanja odpravijo skupaj z Bogom.

Program srečanja bo podoben novoletnim evropskim srečanjem mladih: osredotočen bo na tri molitve dnevno: zjutraj v eni od šestnajstih župnij, ki sodelujejo pri srečanju, opoldne in zvečer pa v Duhovnem središču sv. Jožefa. Med večernimi molitvami bo br. Alois nagovoril udeležence. Mladi, ki jih bodo gostile družine v Ljubljani, se bodo zjutraj srečevali s kristjani v župnijah in odkrivali znamenja upanja v njihovi soseščini. Popoldne bodo na voljo razne delavnice: „Udeleženci bodo lahko izbirali med 12 delavnicami, med drugim Stična band pripravlja tudi koncert. Ogledali si bodo lahko pravoslavno cerkev, ena od delavnic je o poklicanosti, smislu trpljenja, odgovoru na vprašanje Kako iskati Božji glas, razmišljanje z bratom iz Taizeja, srečanje s skupnostjo Barka, na voljo bo tudi ogled stalne razstave v Slovenskem etnografskem muzeju. V Ljubljano prihajajo tudi Jezusove male sestre iz zagreba, ki že dalj časa sodelujejo s taizejskemi brati, imele bodo svojo delavnico,“ je naštela koordinatorka dogodka Ana Tulipan. Srečanje se bo v torek, 1. maja, končalo z molitvijo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja.

Taizejska srečanja dajejo toliko, kolikor si pripravljen vzeti

Taizejska simbolika
Taizejska simbolika © Urška Hrast
V nedeljo se bodo mladi romarji udeležili svetih maš po župnijah, kjer so nastanjeni, pri bogoslužjih pa naj bi tudi aktivno sodelovali. Berila in prošnje bodo v različnih jezikih. Sicer pa bodo vsako jutro v skupnih župnijskih prostorih molitve in razmišljanja ob svetopisemskih odlomkih in posebnem Pismu iz Taizeja. Popoldanske delavnice bodo v centru Ljubljane, večerne molitve z nagovori pa pri sv. Jožefu na Poljanah.

„Zagotovo je to priložnost za poživitev vključenih župnij. namreč taizejski bratje nas vedno vabijo, da mladi sami pripravimo ta srečanja in dodajamo kanček k soustvarjanju programa. Na ta način bo srečanje odmevalo tudi po zaključku,“ je prepričan Matevž Bolta, ki je odgovoren za koordinacijo dogodkov po župnijah. Veliko mladih Slovencev je že bilo v Taizeju ali na novoletnih evropskih srečanjih mladih. „Ko imaš enkrat takšno izkušnjo, si lahko samo želiš, da bi lahko nekomu vrnil to, kar si enkrat že doživel. Zato imamo priložnost prvomajske počitnice preživeti nekoliko drugače, na bolj duhoven način. Mene osebno najbolj nagovarjajo preprosti taizejski napevi in nadvse zgovorna tišina,“ je za Radio Ognjišče povedal Matevž.

V Ljubljano tako prihajajo mladi iz Avstrije, Belgije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Češke, Francije, Hrvaške, Italije, Litve, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Madžarske, Poljske, Portugalske, Romunije, Rusije, Slovaške, Srbije, Švice, Ukrajine in Velike Britanije. „Družinam, ki so bila pripravljena odpreti vrata svojih domov in tudi svojih srce, se za sodelovanje pri tem srečanju najlepše zahvaljujemo,“ je sklenila sogovornica Ana.

Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...