Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Megaron absolutni zmagovalec Naše pesmi

| 23.04.2012, 14:10 Tanja Dominko

Na 22. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem, ki je konec tedna potekalo v Mariboru, se je najbolje odrezal mešani pevski zbor Megaron, ki pod vodstvom zborovodja Damjana Močnika deluje v Zavodu sv. Stanislava. Osvojil je zlato plaketo, poleg tega pa tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe iz 19. stoletja.

Zborovodja Damjan Močnik je po tem izvrstnem uspehu zadovoljen. „Seveda čutim zadovoljstvo in veselje nad odlično opravljenim nastopom.“ Delo z mladimi mu pomeni izziv, saj so „polni veselja do glasbe, pričakovanja in radi pojejo najrazličnejšo glasbo“. Najpomembnejše v zboru pa mu je „vzdušje, to, da pojemo dobro glasbo, da skupaj raziskujemo, pripravljamo veliko projektov, da sodelujemo s profesionalnimi orkestri in tudi, da veliko koncertiramo“. Močnik poudarja, da vsako skladbo, ki jo vzamejo v roke in jo zapojejo na odru, skušajo zapeti v njeni najpopolnejši luči.

Zbor Megaron
Zbor Megaron © JSKD

Ob tem je Močnik čestital tudi kolegici Heleni Fojker Zupančič, katere zbor Sv. Nikolaja iz Litije se je uvrstil na drugo mesto, poleg tega je dobila tudi nagrado za najboljšo dirigentko tekmovanja.

Poleg Megarona, ki je osvojil najvišje število točk, so zlato priznanje torej osvojili še Zbor sv. Nikolaja iz Litije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič, Mešani pevski zbor Obala, Koper z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom na čelu, APZ Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija in Grudnove Šmikle iz Železnikov, ki jih vodi Marjeta Naglič. Zlatih priznanj je bilo ob dejstvu, da je bilo nastopajočih zborov 22, razmeroma malo. Kako to komentira Damjan Močnik? „Moram priznati, da je bila komisija letos nekoliko strožja, predvsem glede na besede predsednice žirije Martine Batič so res zasledovali, da so nagradili tehtno izbrane programe, zbore, ki so izbrali vrhunsko glasbo tako iz preteklosti kot iz sedanjosti, predvsem so veliko pozornost posvetili temu, ali je zbor glasbi dorasel, če je zborovodja izbral pravilen repertoar in pa prvič so se posvetili tudi ocenjevanju zborovskega zvoka.“

Letošnjega zmagovalca Naše pesmi – Mešani pevski zbor Megaron bo tako kot tudi vse ostale zbore, ki delujejo pod streho Zavoda sv. Stanislava moč slišati na koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, in sicer 13. maja. Močnik sklene, da si lahko obetamo vrhunski glasbeni dogodek.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...