Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Hvaležnost za družino

Cerkev na Slovenskem | 22.04.2012, 10:15 Petra Stopar

Na Viču v Ljubljani je bila včeraj popoldne zahvalna slovesnost za to, da smo z referendumom 25. marca uspeli ubraniti vrednoto družine. Molitveni uri je sledila sveta maša, ki so jo s petjem, prošnjami in zahvalami sooblikovala različna cerkvena gibanja. V prireditvi po maši so udeleženci na kratko pregledali prehojeno pot Civilne iniciative za družino in pravice otrok, se zahvalili vsem, ki so se zavzeli za družino in uprli pogled naprej.

Sveto mašo je daroval p. Tadej Strehovec, ki je poudaril pomen zavzemanja za kulturo življenja. Zahvalna pesem, ki smo jo zapeli ljudje iz vseh koncev Slovenije, pa je izražala najprej hvaležnost Bogu za ta čudež, da smo tudi na zakonodajnem področju uspeli ohraniti vrednoto družine. V prireditvi po maši je podpredsednica Civilne iniciative za družino in pravice otrok Andreja Hergula v glavnih točkah orisala več kot dve in pol letno delovanje civilne družbe – vse od prvega odziva na predstavitev predloga družinskega zakonika, pa do referenduma.

Čudež, ki ga je izprosila Marija

Predsednik civilne iniciative Aleš Primc je celotno dogajanje označil kot čudež. Pomislimo samo na Dan družin, kjer je več kot 4000 ljudi preplavilo Prešernov trg; ali pa na shod pred parlamentom, ko naj bi se po pričakovanjih zbralo nekaj sto ljudi. Prišlo pa nas je več kot 3500! Primc je poudaril vlogo Marije, ki je iz ozadja podpirala naša prizadevanja, kot je to storila v Kani Galilejski. »Vina nimajo«, je takrat tiho rekla Jezusu. In tako mu je ponavljala tudi v naših okoliščinah, ko smo se kot David proti Goljatu borili za resnico. Čudež je bil zbrati 40 tisoč podpisov v nekaj dneh in pa potem zmagati na referendumu, čeprav so ankete do zadnjega dne govorile prav nasprotno. Vendar pa, kot je dejal Primc, to ni bila neka velika zmaga, ampak smo s tem le izvršili našo dolžnost in obranili temelje družine.

Bo vlada prišla naproti družini?

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok se še naprej bori za družino. Imeli so več uspešnih sestankov s predstavniki vlade, od katere pričakujejo, da bo omilila predvidene ukrepe na račun družine. "Vsi ti ukrepi skupaj bi namreč lahko pomenili, da bi se mnoge družine znašle na robu preživetja. Naša dolžnost je, da naredimo vse, kar je v naši moči, da to preprečimo," je poudaril Primc. Vendar pa je po njegovih besedah vlada pripravljena na dialog in kaže, da bo le prišla bolj naproti družini.

Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...