Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
msgr. Franci Trstenjak (foto: Izidor Šček)
msgr. Franci Trstenjak

Protest zaradi zlorabe prireditve Viktorji 2011

Komentarji | 19.03.2012, 17:15 Petra Stopar

Minuli konec tedna smo si lahko na Televiziji Slovenija ogledali podelitev viktorjev za leto 2011. Prireditev Viktorji nagrajuje medijske dosežke, a je letos sama po sebi pokazala vse kaj drugega kot to.

Najprej nekaj besed o nagrajencih. Nagrado za življenjsko delo je dobil dolgoletni sodelavec RTV Slovenija Mito Trefalt, za posebne dosežke ekipa Centra urbane kulture Kino Šiška, strokovnega viktorja za voditelja zabavne TV oddaje je dobil Klemen Slakonja, oddaja Misija Evrovizija pa je dobila strokovnega viktorja za zabavno oddajo. Nagrada za najboljšega voditelja informativne TV oddaje je šla v roke Igorju E. Bergantu, voditelju Odmevov, ti pa so prejeli viktorja v kategoriji informativna TV oddaja. Za najboljšo dokumentarno TV oddajo so člani Akademije Viktor prepoznali oddajo Aleksandrinke. Najboljša otroška in mladinska TV oddaja je postala oddaja Male sive celice, kipca za igrano TV oddajo ali TV film je prejela oddaja Na terapiji, za obetavno medijsko osebnost pa novinarka oddaj o kulturi na TVS Polona Balantič.

Prvi voditelj prireditve, igralec Boris Kobal, je v majici z napisom „Za“ obljubil, da se ne bodo dotikali politike, a se je zgodilo ravno to. Rdeča nit triurne prireditve je bila nič drugega kot kritika sedanje vlade na sto načinov – predčasne volitve, t.i. shod trenirkarjev, homoseksualnost in družinski zakonik, združevanje ministrstev, ponarejeno spričevalo.

Gojmir Lešnjak - Gojc, Slon in Sadež, Vid Valič, Lado Bizovičar, Nataša Tič Ralijan, Jonas Žnidaršič in Zoran Predin – vsi za enega, eden za vse – so enotno nastopili proti vladi in zlasti enotno za družinski zakonik. Bo že držalo, da ima vsak pravico razmišljati, kakor razmišlja, a žal smo v času referendumske kampanje in tega si nacionalna RTV hiša ne bi smela privoščiti. Oddaja Viktorji 2011 namreč ni bila opredeljena kot referendumska, zato to predstavlja hudo kršitev. V 3. členu Pravil so namreč zapisali, da za redne informativne oddaje in druge programe RTV Slovenija v času kampanje velja načelo prepovedi politične propagande.

Da je šlo v tem primeru za oddajo, ki sodi v kampanjo, potrjuje 1. člen Zakona o volilni in referendumski kampanji, ki piše, da z oznako volilna kampanja označujemo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah. In glede na to, da oddajo lahko opredelimo kot del kampanje, je problem tudi ta, da na prireditvi niso bili zastopani predstavniki glasu proti družinskemu zakoniku, kaj šele da bi imeli enako težo.

Vodstvo RTV Slovenija se je včeraj že odzvalo in potrdilo, da je bila podelitev viktorjev kljub dogovorom med Televizijo Slovenija, ki je podelitev le prenašala, in revijo Stop kot organizatorico, neprimerno izrabljena „za politično opredeljevanje in agitacijo“. Dodali so, da je šlo za „nedopustno zlorabo živega prenosa prireditve“. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, prireditev ni potekala skladno s scenarijem, ki ga je Televizija Slovenija prejela v vpogled.

Toda, ali jim lahko verjamemo? Glavni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak je za TV Slovenija napisal že kar nekaj scenarijev in njegove izkušnje kažejo, da je treba vnaprej natančno določiti vsako vejico in piko. „Prvo, kar je, so morali biti scenariji napisani nekaj tednov pred dogodkom, drugič, v njih je smelo biti bore malo besed, ki so govorile o Bogu, veri, Katoliški Cerkvi ali čem podobnem. Da se zgodi sprememba v scenariju v času neposrednega prenosa, je to mogoče zgolj v tem, da se zaradi dolžine dogodka črta določeno besedilo ali pa se izpusti katerega od nastopajočih, medtem ko sam voditelj možnosti spreminjanja vsebine nima in ne more imeti,“ pravi.

Res je, da gre za samozvane umetnike, ki se scenarija nič kaj radi ne držijo, ampak tega bi se morala RTV Slovenija zavedati že prej in jih opozoriti, da bodo kazen, če jih doleti, nosili sami. Mimogrede, možnost protesta bi lahko že med prireditvijo izrazil odgovorni urednik razvedrilnega programa, ki je prejel viktorja za oddajo Misija evrovizija. Lahko bi se celo odločil, da se prenos zaključuje. Pa tega ni storil.

Ob gledanju izliva negativnih strasti smo bili prizadeti tudi kristjani. Nedopustno in žaljivo nam je bilo namigovanje, da je navsezadnje tudi Sveta Trojica ene vrste homoseksualna skupnost. Kot je dejal Trstenjak, „samozvani igralec dobesedno teh besed ni uporabil, je pa vsekakor bilo tako razumljeno“. Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče še dodaja, da je to za nas kristjane huda žalitev. „Sprašujem se, kaj bi bilo, če bi se humorist lotil svetih stvari pripadnikov muslimanske vere. Ob tem se zgražam tudi nad pornografsko vsebino v besedah takoimenovanega umetnika Jonasa.“

Sicer pa se je na očitke odzval tudi glavni in odgovorni urednik revije Stop, ki je prireditev organizirala, Martin Senica. Kot je pojasnil, je koncept podelitve viktorjev, ki so si ga letos zamislili avtorji, nastajal s skupnimi močmi vseh nastopajočih. Vsak izmed njih je pripravil osnovo, ki je bila v veliki meri tudi predstavljena vodstvu RTV Slovenija, sami nastopajoči pa so na svojih točkah še gradili in delali do konca, „lahko bi rekli skoraj do nastopa na odru“. Temu je po besedah Senice botrovala tudi stiska s časom, ki je bil na voljo za pripravo in izvedbo same prireditve. Posamezniki za vodenje so bili izbrani na podlagi njihove uspešne zgodovine ustvarjanja humornih predstav in nastopov. Vsak izmed njih je imel dokaj proste roke, da nastopi v svojem prepoznavnem stilu.

Vsekakor vsi sodelavci Radia Ognjišče, ki prav tako krojimo medijsko podobo Slovenije, čeprav nam nekateri to hočejo odreči, protestiramo proti zlorabi prireditve, ki naj bi bila medijskim ustvarjalcem v ponos in veselje. Da o vprašljivosti verodostojnosti Akademije Viktor niti ne izgubljamo besed.

Na podelitev viktorjev so se odzvali tudi v Novi Sloveniji. Nad vsebino prireditve so izrazili razočaranje, saj je bila „nekulturna, polna vulgarnosti, neprimernih izrazov, polna napadov na drugače misleče državljanke in državljane ter na nasprotnike družinskega zakonika. Bila je tudi v nasprotju z referendumskimi pravili“, so še zapisali v NSi.

Direktor RTV Slovenija Marko Filli pa je sporočil, da si bo podelitev v spletnem arhivu TV Slovenije mogoče znova ogledati po 25. marcu, ko bo referendum že mimo.

Komentarji, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...