Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Jerebic: Alkohol prinaša največjo revščino

Slovenija | 07.03.2012, 10:52 Petra Stopar

V marčevski oddaji Karitas smo z generalnim tajnikom Slovenske Karitas Imretom Jerebicem govorili o vlogi in pomenu postnih akcij. „Tako kot je Jezus šel v puščavo, moramo tudi mi najti skrit kraj, kjer se srečamo sami s seboj,“ je o namenu posta povedal Jerebic.

„Nujno je potrebno v postu prevetriti tudi svojo vero, ker post bi izgubil svoje bistvo, če ne bi bil nekaj zasebnega,“ pravi Imre Jerebic. „Zasebnost zame pomeni to, da se mora človek vsako leto v teh 40 dneh sam odločiti, kaj želi narediti sam s seboj.“

Kot nadaljuje, se je treba prebiti skozi lupino, ki nas obdaja in preiti v notranjost nas samih. Naš vzornik je Jezus Kristus, ki nam pomaga prebroditi stiske, saj brez pomoči od "zgoraj" ne zmoremo.

Po njegovih besedah je akcija 40 dni brez alkohola, ki poteka že sedmo leto v času posta, eden od ukrepov, ki jih Slovenci potrebujemo, in ki spominjajo na to, da smo dolžni kot narod nekaj narediti.

To je „apel k naši družbi, da rabimo red“, povzema Jerebic besede psihiatra Jožeta Jakopiča, znanega alkohologa. Ta naj bi tudi pohvalil aktivno vlogo Cerkve na tem področju osveščanja o problemu alkohola, „ki po mojem mnenju v našo družbo prinaša največjo revščino“, je prepričan generalni tajnik Karitas.

Kot dodaja, v Sloveniji zaradi teh stisk trpi več kot 100.000 družin in njihovih otrok. „Brez dvoma je to velika revščina, ki pa jo je težko zaobjeti, saj se velikokrat skriva za zidovi, dokler ni prehudo in pride na dan. Lahko pa so družinski člani, še posebej otroci, leta in leta izpostavljeni.“

Spregovoril je tudi o novejši akciji z imenom Petkov postni dar, katere namen je, da „z neko odpovedjo ob petkih pomagamo Jezusu križ nositi v znamenje solidarnosti do tistih, ki potrebujejo našo pomoč.“ Kot dodaja, gre za obujanje prave razsežnosti, ki pripada petkovemu postu.

Več pa v celotnem posnetku oddaje, ki je pripet zraven.

Slovenija, Sociala, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...