Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Lurdu zasedali redovniki in redovnice

Svet | 27.03.2012, 13:39

V Lurdu v Franciji je od 19. do 25. marca zasedala zveza konferenc evropskih višjih predstojnikov in predstojnic. Sodelovali so predsedniki, podpredsedniki in tajniki konferenc evropskih redovnih skupnosti, Slovenijo so zastopali pater Stane Zore, sestra Mateja Koršič in sestra Hermina Nemšak. Udeleženci zasedanja so govorili o življenju in poklicanosti redovnikov in redovnic v Evropi.

Zbrane so med drugim nagovorili tajnik kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja ter predstavniki mladih redovnikov in redovnic z različnih koncev stare celine, ki imajo tudi različne oblike poslanstva.

Glavni poudarki govornikov so bili odkrivanje duhovnega poklica, ki se izraža skozi različne oblike navzočnosti, najprej pred Bogom v molitvi in v zvestobi karizmi v redovnih zaobljubah. Druga oblika navzočnosti duhovnega poklica se kaže v oblikah služenja, po katerih Božja ljubezen, izražena v posamezni karizmi, dobi konkretne poteze. Bogata so bila medosebna srečanja s predstavniki redovnega življenja, ki živijo in delujejo v zelo različnih razmerah, v katerih se nahajajo države in družbe, kjer redovniki uresničujejo služenje Cerkvi. Raznolikost razmer rojeva projekte, ki poskušajo odgovarjati na izzive sodobnega časa.

Sklepno sporočilo poudarja namero, da svet še vedno potrebuje Božjo ljubezen, ki jo morajo redovniki z Božjo pomočjo in v sodelovanju z njim prinašati tistim, ki jo najbolj potrebujejo. S tem namenom naj bi bile v trpečem svetu redovne kongregacije ali ustanove kraji solidarnosti in zaupanja, v katerih se več generacij bratov in sester čuti soodgovorne za sedanjost in prihodnost.

Vir: Urad za stike z javnostjo SŠK

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...