Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Milan Ribič in Jurček Žmauc ob volilni skrinjici (foto: Tone Ovsenik)
Milan Ribič in Jurček Žmauc ob volilni skrinjici

Še zadnje priprave pred velikim tednom

| 02.04.2012, 01:46 Matjaž Merljak

Federacija slovenskih narodnih domov v Clevelandu je preteklo soboto, 24. marca, organizirala že 51. po vrsti večer, ko počastijo ženo in moža leta. Rojaki so napolnili Slovenski narodni doma na St. Clair Aveniji, kjer to vsako leto poteka zaradi velikosti dvorane.

Prvotno je to potekalo v posamičnih domovih, a zaradi velikega obiska se je Federacija odločila, da je ta narodni dom najbolj primeren zaradi prostora.

Ob okroglih mizah so užili okusno večerjo kateri je sledil program in nato še plesna zabava. Združeni slovenski domovi vsako leto izberejo osebo iz svojega doma in skupno še izberejo dve osebi, ki sta po mnenju vseh najlepše zastopala slovenstvo. To sta bila letos Alice Kuhar in Phil Hrvatin, oba sta dolga leta prizadevna na slovenskem prizorišču. Alice je dolga leta bila pomočnica Tonyja Petkovška. V njegovem radijskem programu je prispevala kuharske recepte in obujala spomine na stare slovenske običaje. Sploh pa je bila v pomoč kjerkoli je bila zaželena. Od upokojitve Petkovška, sedaj ima še samo sobotni radijski program, se je tudi Alice upokojila.

Phil je pa glasbenik in poleg tega neki uradni slovenski fotograf in je tudi delovan na spletnih straneh, kjer objavlja slovenske aktivnosti. Je pa tudi uradnik pri Kranjsko slovenski katoliški jednoti, KSKJ.

Ker je pa ta teden že Veliki teden so bile pa priprave v naših cerkvah. Po stari navadi mora za praznike vse biti očiščeno in nič ni drugače z cerkvami. V tem preteklem tednu sta oba župnika prosila in dobila pomoč, da sta obe cerkvi lepo pripravljeni za veliki teden. Obredi se začnejo že v ponedeljek zvečer pri Mariji Vnebovzeti in v cerkvi Svetega Vida pa v sredo, da ne govorim o standardnih velikonočnih pobožnosti v tem lepem tednu v pripravi na največji krščanski praznik. Priprave za današnjo, Cvetno nedeljo sem pa že opisal zadnjič.

Ribje večerje pri Mariji Vnebovzeti
Ribje večerje pri Mariji Vnebovzeti © Tone Ovsenik

Župnija Marije Vnebovzete je v petek servirala zadnjo postno jed z ribami. Na veliki petek je pa kuhinja zaprta. Te večerje so bile nadvse številčno obiskane vse petke v postu. To ni nič presenetljivo, saj je postrežba in hrana odlična. Kapo dol vsem prostovoljcem, ki so tako skrbno in vse okusno pripravljali. Istočasno je to bila lepa prilika posedeti ob mizah in kramljati z prijatelji in znanci. Danes je pa tamkajšnja slovenska šola oziroma starši so servirali zajtrk z palačinkami, ki je vedno lepo obiskan.

V pripravi na veliko noč sta oba župnika prosila v oznanilu, da bi se čim več ljudi obleklo v narodne noše za velikonočno procesijo. Seveda je spet vse odvisno od vremena. Če bo lepo se zberemo zunaj, a v slučaju padavin se pa dobimo v dvorani in se od tod odvije procesija v cerkev ob pritrkavanju.

Pri Svetem Vidu se pa srečujemo in se bomo še nekaj časa kako in kaj bo z novo dvorano. Pastoralna sveta pripravljata vprašalnik in ta bo razdeljen med vse župljane. Vsi bomo imeli priliko izraziti svoje mišljenje o njeni potrebi in če smo pripravljeni to idejo podpreti, tudi finančno. Končna odločitev bo pa na koncu škofova.

Rojaki v Clevelandu so se udeležili referenduma o družinskem zakoniku
Rojaki v Clevelandu so se udeležili referenduma o družinskem zakoniku © Tone Ovsenik

Volitev o zakoniku preteklo nedeljo se je v Clevelandu udeležilo le 79 volivcev in ti so volili pod nadzorstvom generalnega konzula Jurčka Žmauca z osmimi za in 71 proti.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...