Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Ljudmila Novak (foto: Izidor Šček)
Ljudmila Novak

Gospodarsko sodelovanje z Nemčijo prešibko

| 28.03.2012, 07:29 Matjaž Merljak

V Nemčiji živi približno 40.000 Slovencev in ta država je pomembna poslovna partnerica Slovenije. A vendar vse gospodarske možnosti še niso izkoriščene. Sodelovanje bi bilo treba okrepiti in izkoristiti odprte možnosti.

To so ugotovitve, s katerimi se je na nedavnem obisku v Nemčiji seznanila vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS), ministrica brez listnice Ljudmila Novak. Ministrica se je zavzela, da bo Urad, ki ga vodi, pospeševal krepitev sodelovanja na gospodarskem in znanstvenem področju. Veliko možnosti še vidi pri avtomobilski, lesni, kovinsko-predelovalni in prehrambeni industriji.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost na USZS, slovenski podjetniki v Nemčiji, pa tudi konzul iz Düsseldorfa Matjaž Pen so ministrico opozorili, da je gospodarsko sodelovanje naših podjetnikov v Nemčiji prešibko in da je še veliko odprtih možnosti. Kot je povedal konzul, Slovenija samo v Nemčiji vsak dan zamudi 2000 priložnosti, saj konzulati ne morejo opraviti vsega dela in zadostiti vsemu povpraševanju po sodelovanju nemških podjetnikov s slovenskimi oz. ker nimamo izdelanega poslovnega modela, kako prodreti na ta zahteven trg.

V Bad Urachu v Nemčiji je 24. in 25. marca 2012 potekal 17. posvet slovenskih kulturnih društev, katoliških misij, učiteljev slovenske dopolnilne šole in socialnih delavcev iz celotne Nemčije. Pripravilo ga je SKUD Triglav iz Stuttgarta v sodelovanju s slovensko župnijo sv. Cirila in Metoda, ki jo vodi župnik dr. Zvone Štrubelj. Med udeleženci posveta so bili namreč tudi številni podjetniki.

USZS namerava jeseni jeseni pripraviti srečanje slovenskih izseljenskih gospodarstvenikov s slovenskimi iz SV Slovenije.

Več

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...