Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ministrica v Nemčijo

| 24.03.2012, 08:10 Matjaž Merljak

Ministrica Ljudmila Novak je včeraj sprejela beograjskega nadškofa msgr. Stanislava Hočevarja, danes je odpotovala v Nemčijo, a v ponedeljek bo že v Trstu odprla razstavo, so sporočili z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ministrica in nadškof sta potrdila pozitiven trend v odnosih in podpori do Slovencev v Srbiji, je pa msgr. Hočevar izrazil željo po poglobitvi odnosov tudi na verski ravni. Povedal je tudi, da so naši rojaki v preteklosti v Srbiji ogromno ustvarjali, mnogi Slovenci pa še danes prihajajo v Srbijo. Zato meni, da bi Slovenija morala zavzeti bolj celostno stališče do vseh teh segmentov delovanja. Ministrico je povabil na obisk.

V Bad Urachu v Nemčiji pa se je danes začel dvodnevni posvet slovenskih kulturnih društev, katoliških misij, učiteljev slovenske dopolnilne šole in socialnih delavcev iz celotne Nemčije. Tokratni je že sedemnajsti po vrsti, pripravlja ga SKUD Triglav iz Stuttgarta v sodelovanju s slovensko župnijo sv. Cirila in Metoda. Danes bo župnik dr. Zvone Štrubelj predaval o Primožu Trubarju, po večerni sveti maši bo ministrica predstavila načrt Urada glede sodelovanja z rojaki. Jutri se bo ministrica srečala s predstavniki slovenskih društev, župnij in učiteljev slovenskega jezika v ZR Nemčiji.

Na sedežu Društva slovenskih izobražencev v Trst bo v ponedeljek, 26. marca, odprtje razstave Umetniki za Karitas, ki letos poteka pod geslom »Pravičnost v ljubezni. Odprtja se bo udeležila tudi ministrica Novakova. Naslednji dan (to bo torek, 27. marec) pa jo bomo lahko srečali v Viteški dvorani Križank, ko bo svečano odprla 10. Koroške kulturne dneve in se udeležila glasbeno-literarnega večera »Čigava je ta zemlja naša«, na katerem bodo nastopili koroški pesniki.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...