Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Začetek šole v Mendozi (foto: Svobodna Slovenija)
Začetek šole v Mendozi

Začetek šolskega pouka

| 22.03.2012, 07:08 Matjaž Merljak

Po počitniškem oddihu v prvih mesecih leta so otroci v Argentini pred dnevi zopet začeli napolnjevati šolske prostore. V Mendozi, v provinci pod mogočnimi Andi, kjer tudi živi močna slovenska skupnost, je bil 28. februarja prvi dan pouka za osnovnošolce in za šolske vrtce.

Uradna slovenska šola »Colegio Esloveno Anton Martin Slomšek« ni bila izjema in je tudi na omenjeni datum začela vdihavati polno življenje malčkov. Teden dni po začetku pouka je šola dobila visok obisk, prišel je veleposlanik Republike Slovenije v Argentini, g. Tomaž Mencin in njegova soproga ga. Darja Zorko Mencin.

Za to priložnost je zavod v ponedeljek 5. marca pripravil prireditev otvoritve šolske dobe za letošnje obdobje. Posamezne točke prireditve je povezoval Janez Bajda in najprej pozdravil vse navzoče: ravnateljico, učiteljice in vzgojitelje, starše, člane Fundacije SLO in učence. Poseben pozdrav s ploskanjem je bil namenjen veleposlaniku in njegovi ženi.

Na slovesnosti so imeli visokega gosta
Na slovesnosti so imeli visokega gosta © Svobodna Slovenija

Otroci šole so v slovenščini podali pozdrav in dobrodošlico. Vsi so nato zapeli najprej himni: argentinsko in Prešernovo Zdravljico. Nekaj besed je ravnateljica Valerija Bajda Elías posvetila v zahvalo vsem, ki pripomorejo delovanju šole, kakor tudi staršem in družinam učencev. In seveda se je priporočila za naprej, predvsem za to šolsko dobo, ki se začenja, za pomoč in sodelovanje.

Pozdravil je veleposlanik Mencin in spomnil, da je tudi lansko leto otvoril šolsko dobo. Njemu je ta ponovitev v veselje, nam pa v veliko čast. Omenil je, da z zadovoljstvom vidi v šoli podvojitev števila učencev, in želel, da bi naprej za vsako leto bilo tako. Poudaril je, da so tovrstni projekti izredno pomembni za Republiko Slovenijo, kakor tudi za Argentino. Zato je še enkrat ponudil vso pomoč s strani matične domovine in veleposlaništva. Deloma je svoj nagovor podal v španščini.

Sledila je izmenjava spominčkov: učenci šole so podarili g. Mencinu značilno steklenico mendoškega vina (v sovpadanju s časom trgatve), na kateri je bila prilepljena fotografija učencev kolegija, gospe Mencin pa šopek cvetlic in CD, na katerem je posnet povzetek programa in delovanja šole v celotnem letu 2011. Potem je ga. Darja izročila učiteljicam zelo koristno darilo: učni material za otroke. Lepa in primerna pozornost!

Ob začetku šole so v Mendozi pripravili slovesnost
Ob začetku šole so v Mendozi pripravili slovesnost © Svobodna Slovenija

Za konec so malčki zapeli in zaplesali dve kratki pesmici: v španščini »Arriba, abajo, uno, dos y tres…«, in narodno otroško slovensko »Ringa, ringa, raja«.

Polni veselja in zadovoljstva smo zaključili preprosto svečanost v našem novorojenem kolegiju. A še bolj polni načrtov, skrbi, dela in truda gledamo naprej z upanjem na božjo pomoč in blagoslov.

Cilj in geslo šole je »Vzgajati v vrednotah«. Ta pot se komaj začenja, ogromno nalog je še pred ustanovo in njenimi člani. Vse naj bo v božjo čast!

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...