Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Duhovne vaje v Argentini (foto: Svobodna Slovenija)
Duhovne vaje v Argentini

Duhovne vaje v Argentini

| 21.03.2012, 07:06 Matjaž Merljak

Povojna slovenska skupnost v Argentini je od doma ponesla v svet razne običaje in vrline, med katerimi ni na zadnjem mestu navada duhovnih vaj. Skozi vsa ta leta so se ohranile in, čeprav manj obiskane kot v začetkih, še vedno ohranjajo svojo moč in pomagajo rojakom v njihovem duhovnem življenju.

Kot vsako leto, se je tudi letos zbralo lepo število mladih, ki so se odzvali na povabilo dušnih pastirjev in se odločili za dvodnevne duhovne vaje. V petek 24. februarja so se zbrali v domu za duhovne vaje Mallinckrodt. Imeli so skupno večerjo ter uvodni govor. Potem so preživeli miren večer v prijateljskem vzdušju. 

Naslednji dan so začeli v kapeli, kjer so imeli jutranjo molitev. Čez dan jih je g. Franci Cukjati pozval k razmišljanju o smislu življenja, pa tudi o ljubezni do bližnjega, v katerem ljubimo Boga. Spoznali so, da vera ni nekaj nekonkretnega, temveč, da mora vero človek vsak dan živeti ob skrbi za bližnjega. Med govori so imeli čas za osebno razmišljanje ali za skupni pogovor. Po kosilu so imeli čas za počitek, potem pa je bilo na vrsti premišljevanje o grehu.

Med dnevom jih je obiskal delegat slovenskih dušnih pastirjev dr. Jure Rode in imeli so možnost za spoved. Proti večeru so se zbrali v kapeli, kjer so opravili pobožnost križevega pota ter imeli sveto mašo. Po večerji pa je bil na vrsti govor o razmerju med fantom in dekletom. G. Franci je posebno poudaril pomembnost darovanja samega sebe, po katerem se obe osebi srečata v pravi in ne v egoistični ljubezni, ki v resnici išče samega sebe. Zaključili so dan z večerno molitvijo, čeprav so potem preživeli še veliko lepih trenutkov v veseli družbi.

Franci Cukjati z mladimi na duhovnih vajah
Franci Cukjati z mladimi na duhovnih vajah © Svobodna Slovenija

Hitro je minil čas in že je bila nedelja. Duhovne vaje so zaključili s sv. mašo in skupnim kosilom, čeprav so se popoldne še dolgo pogovarjali.

Veseli so se vrnili domov! Duhovno zelo bogati; ne samo zaradi govorov, ki jih je skrbno pripravil g. Franci, ampak tudi zaradi prijateljskih vezi, globokih pogovorov, zanimivih debat, skupnih molitev in lepega vzdušja, ki so jih poglobile v prijateljstvu in veri. Njihovo spoznanje je bilo: »Vemo, da nismo sami! Če bomo s krščanskim življenjem dajali drugim zgled, bo med ljudmi spet zasijala božja luč in bo na tem svetu več prave sreče; one, ki jo občuti samo tisti, ki se daruje za druge!«

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...