Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Na prireditvi za družino Rihtar (foto: Tone Ovsenik)
Na prireditvi za družino Rihtar

V Clevelandu v postu tudi dobrodelni

| 19.03.2012, 06:31 Matjaž Merljak

Po lepo uspelem dobrodelnem kosilu slovenske sobotne šole svetega Vida zadnjo nedeljo v februarju je sledilo kosilo Misijonske znamkarske akcije v dvorani Marije Vnebovzete v nedeljo, 4. marca 2012. Tudi tu je bila dobra udeležba in si je Znamkarska akcija spet nabrala nekaj sredstev, s katerimi bo pomagala našim rojakom po svetu, ki se posvečajo izboljšanju življenja ljudem v potrebi in istočasno nosijo tem ljudem veselo novico v zakotne kraje sveta.

Nekaj posebnega je pa bila pretekla nedelja, 11. marca. Na ta dan se je odzvala slovenska skupnost v pomoč mladi slovenski družini. Ta mlada družina ima tri otroke in vsi trije bolehajo za eno ali drugo vrsto avtizma. Bolezen, ki zahteva stalno in neprekinjeno nadzorstvo in je zelo zahrbtna, saj se ponavadi ne pojavi že ob rojstvu, marveč nekaj let po tem, ko je otrok star par, tri leta in vpliva na komunikacijskih in razsodnih veščinah.

Družina Rihtar
Družina Rihtar © Tone Ovsenik

Da bi vsaj malce olajšali ogromne stroške povezane z boleznijo, se je župnija svetega Vida na pobudo župnika Božnarja odločila organizirati kosilo v dvorani. Odziv je bil nepričakovan, saj se je kosilo razprodalo že v naprej, tako da na dan sam je župnik po maši objavil, da ne bo možno dobiti nobene nakaznice pri vratih, čeprav so pripravili 600 kosil.

Poleg kosila so organizirali tudi 50/50 žrebanje in izvedli srečelov. Vsi dobitki so bili darovani. Razveseljiv je bil pogled na polno dvorano ljudi, ki so podprli farno prizadevanje, da se pomaga enim izmed nas, mladi slovenski družini Davida in Kerry Rihtar. Župnija je že pred letom dni organizirala podobno prireditev v pomoč slovenski družini z bolnim otrokom in to pot je bil odziv še številnejši. Naj Bog blagoslovi dobre ljudi.

Darovi za srečelov so bili darovani
Darovi za srečelov so bili darovani © Tone Ovsenik

Konferenca katoliških škofov v ZDA in njihov predsednik, kardinal Tomothy Dolan, spodbuja vse katoličane naj nadaljujemo njihovo podporo za pravice verskega prepričanja. Nedaven zvezni zakon udarja prav v srce naše temeljne pravice do verske svobode, kar bo prizadelo katoliške bolnice, šole, univerze in Katoliško Karitas. Spodbujajo, naj se pritožimo našim senatorjem in kongresnikom.

Župnija svetega Vida oziroma župnik Božnar je povabil slovenskega škofa v pokoju, Edvarda Pevca, naj obišče našo faro ta vikend, 17. in 18. marca. Namen njegovega obiska naj bi bil dvojen: spovedovati pred Veliko nočjo in darovanje svetih maš. Škof Pevec je spovedoval pred mašami in nas nagovoril med mašami. Škofovi nagovori so vedno vzpodbudljivi, saj je zelo skromen in dober človek.

Slovenska skupnost je pomagala mladi družini
Slovenska skupnost je pomagala mladi družini © Tone Ovsenik

Zanimiva je pa tudi novica, ki je prišla iz Rima, oziroma iz Vatikana. Poročal sem že v preteklosti o odločbi našega škofa o zaprtju župnij v našem mestu zaradi, bodisi finančnih težav ali pomanjkanja vernikov ali duhovnikov. Okoli 50 župnij je bilo res zaprtih ali združenih pred dvema letoma. Seveda so sledile pritožbe in protesti, a škof se z svojega stališča ni premaknil.

Clevelandski katoličani so se obrnili na Vatikan s pritožbami, zakaj so bile njihove cerkve zaprte. Po razsodbi in pogovori teh dveh let, smo končno le dobili odgovor oziroma škof Lennon je dobil sporočilo ali obvestilo, da se od cerkva, ki so bile primorane zapreti vrata, 13 od teh naj se znova odpre, da bodo župljani spet lahko izpolnjevali svoje dolžnosti v domači cerkvi. Pri vsem tem so pa po dveh letih druge težave. Nekatere cerkvene stavbe so stale in samevale ves ta čas, nekatere so videle spremembe in seveda, tiste ki so bile prazne, se pa najdejo v potrebi popravil. Vse to so pa vprašanja, ki se bodo morali rešiti.

V torek, 13. marca, je Ameriško-slovenski kulturni svet vabil na predavanje v spodnjo dvorano Slovenskega doma v Euclidu, kjer je imel govor dr. Vladimir Rus o komplicirani preteklosti Trsta. Dr. Rus nas je seznanil s težavami, v katerih se je to mesto znašlo v preteklosti med Slovenci in Italijani. Po uradnem delu je dr. Rus odgovarjal na vprašanja, ki so jih postavili navzoči. Dr. Rus izhaja iz teh krajev, saj je bil tam rojen, se šolal in bil tudi tam profesor pred preselitvijo v Ameriko. To delo je nadaljeval v Clevelandu na javni univerzi do upokojitve. Trenutno pa poučuje slovenščino odraslim v župnijski šoli svetega Vida.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...