Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Dijaki iz Bologne na Goriškem in Tržaškem

| 14.03.2012, 09:42 Matjaž Merljak

Danes, v sredo, 14. marca 2012, so v Gorico pripotovali dijaki znanstvenega liceja “Enrico Fermi” iz Bologne. Pod vodstvom prof. Antonie Grasselli bodo od blizu spoznavali zgodovinsko obdobje od leta 1918 do konca druge svetovne vojne.

Izlet spada v dejavnost združenja za družbeno osveščanje “StoriaMemoria.EU”, ki ima kot poglavitni cilj razvoj in ustaljenost vzgojne, didaktične in kulturne izkušnje, katera temelji na mrežnem dogovoru “Storia e Memoria”. Ta dogovor je leta 2005 sklenilo 16 višjih srednjih šol v deželi Emilia Romagna in je bil nato obnovljen leta 2011 za naslednjih pet let. Mrežni dogovor spodbuja sodelovanje med profesorji, ki uvajajo projektno didaktiko ter osvešča o teh izkušnjah. V sklopu tega dogovora so nastali tudi pomembni evropski projekti za aktivno državljanstvo, ki so se vključili v program “Evropa za drižavljane. Cilj 4 – Spomin” in so se osredotočili na dialog z državami srednje in vzhodne Evrope. Več podatkov je mogoče pridobiti na spletni strani.

Poleg prof. Antonie Grasselli bo dijake iz Bologne spremljal tudi duhovnik Bogdan Vidmar, ki jim je v prejšnjem letu v Bologni predaval o liku Filipa Terčelja in njegovi tragični smrti ter prof. zgodovine g. Jernej Vidmar iz Škofijske gimnazije Vipava.

Dijaki liceja “E. Fermi” se bodo pripeljali v Gorico v sredo, 14. marca ob 11.00 in bodo imeli prvo srečanje v Kulturnem centru Lojze Bratuž, kjer bodo poslušali pričevanja o posledicah fašizma na Goriškem. V popoldanskih urah bodo obiskali Solkan, Trnovo in verjetno tudi Gonars. Naslednjega dne bodo svoj obisk nadaljevali na Vipavskem, kjer bodo obiskali dom Filipa Terčelja, Škofijsko gimnazijo Vipava (ŠGV), Ustje ter Sinji Vrh. Na ŠGV bodo dijaki, ki obiskujejo zgodovinski krožek, ki ga vodi prof. Jernej Vidmar italijanskim vrstnikom predstavili obdobje fašizma na Primorskem. V petek se bodo mudili na Tržaškem in Krasu, kjer si bodo ogledali Rižarno, bazoviško brezno ter cerkvene poslikave Toneta Kralja v Lokvi. V večernih urah bodo odšli v Ljubljano. Sobota bo dan povratka, med katerim si bodo ogledali še Postonjsko jamo ali Škocijanske jame.

Inf. Bogdan Vidmar

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...