Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Brata Jakoš (foto: Svobodna Slovenija)
Brata Jakoš

Uspel športno podjetniški projekt

| 14.03.2012, 07:05 Matjaž Merljak

Brata Jakoš sta se z zlatimi črkami vpisala v zgodovino najbolj priljubljene argentinske avtomobilske kategorije »Turismo Carretera« s svojim moštvom Dole Racing. Ekipa je pred tremi leti nastala iz ljubezni do dirkaškega življenja po večletnem izdelovanju dirkaških naročil v njuni delavnici »Talleres Jakos«. Podjetje se seveda še naprej ukvarja s terenskimi vozili.

Po nogometu je tekmovanje z avtomobili zelo priljubljen šport v Argentini. Najbolj znano in pomembno lokalno prvenstvo je prav »Turismo Carretera«, v katerem tekmujejo prilagojeni avtomobili. V tej dirkalni panogi lahko zasledimo slovensko delo že od leta 1994, ko so se Jakoši začeli ukvarjati s pripravo dirkalnikov. Leta 2008 pa sta brata sestavila lastno ekipo za dirke pod imenom Dole Racing.

Marko in Marjan Jakoš sta nadaljevala očetovo delo v avtomobilski industriji in razvila eno izmed najboljših argentinskih avtomehaničnih delavnic »Talleres Jakos« v Ramos Mejíi. Večletno priznanje argentinska »delavnica leta«, ki ga podarja CESVI (Center za eksperimentiranje in varnost v cestnem prometu), je samo potrdilo, da imajo v svojih servisnih postopkih, tehniki in metodologiji najbolj sodobno opremo in usposobljeno osebje.

Marjan in Marko Jakoš sta odgovorna za ekipo Dole Racing, ki je po treh letih osvojila prvi naslov
Marjan in Marko Jakoš sta odgovorna za ekipo Dole Racing, ki je po treh letih osvojila prvi naslov © Svobodna Slovenija

V zadnjih letih je oddelek za karoserijo avtomobilske delavnice Jakoš zgradil dirkalne avtomobile po naročilu za kategorije Turismo Carretera (TC), TC Pista in Turismo Nacional. Sodelovali so tudi pri gradnji podvozja za projekt »Argentinska misija Dakar 2009«. Za letošnji Dakar so jim pa zaupali gradnjo treh Volkswagen Amarok.

Posvečanje tem dejavnostim, skupaj s strastjo do dirkalnikov, so spodbudile Marka in Marjana k ustanovitvi bolj ekskluzivne ekipe. Nastal je Dole Racing (izbrano ime je poklon očetovi rojstni vasi). S to ekipo so v kratkih treh letih dosegli mnogo uspehov v dirkaški družini. Najpomembnejši dosežek je bil decembra 2011, ko je njihov glavni dirkač Guillermo Ortelli osvojil prvo mesto v celoletnem prvenstvu Turismo Carretera in hkrati zlati pokal.

Moštvo Dole Racing je prvič nastopilo na 9. dirki v prvenstvu leta 2008. Naslednje leto so vstopili v tekmo za Zlati pokal in voznik je bil označen kot »odkritje« tistega leta. Ekipa iz Ramos Mejíe je za 2010 vzela med svojo vrsto dirkača Martina Rossija, ki je dosegel prvo zmago v tekmi na krožnohitrostni dirki v Termas de Río Hondo, ponovil pa je v Buenos Airesu in La Plati.

Leta 2011 so znova menjali dirkača. Tokrat je bil to Guillermo Ortelli, petkrat prvak v Turismo Carretera, ki je v zadnji tekmi v progi buenosaireškega avtodroma Oscar y Juan Gálvez zaključil na tretjem mestu in s tem v skupnem seštevku osvojil prvo mesto. Prvič v zgodovini dirk pa je zmagovalec rednega dela dobil tudi Zlati pokal.

Družini z dirkačem G. Ortellijem
Družini z dirkačem G. Ortellijem © Svobodna Slovenija

Po izjavah v različnih revijah, ki se posvečajo avto-moto športom, je razvidno, da beseda 'delo' opredeljuje Dole Racing in njegove člane. Ob zmagi je Marko Jakoš dejal: »Za vsako nalogo smo dali veliko vrednost človeški plati delovne skupine. Lahko obstajajo tekmovanja na stezi, ampak v boksih in v delavnici delamo skupno. Vse življenje nam je oče posredoval vrednote dela in ljubezen do avtomobilov. Vse življenje smo 'delavci' in dirkanje je ena veja v našem podjetju, ki je namenjeno za popravilo cestnih vozil.«

Moštvo Dole Racing je bilo kos dirkaškim zahtevam in s trdnim delom pri pripravi dirkalnikov v domači delavnici, se je v treh sezonah vpisal v zgodovino priljubljenega športa. Tekmoval je v 56 dirkah TC in dosegel 4 zmage, 3 štartne položaje in nedavno naslovno zmago.

Mnogo let nazaj je v bližini avenije Rivadavia na ulici Colón v Ramos Mejíi oče Janez Jakoš odprl svojo prvo avtomobilsko delavnico. Svoje otroke je že od mladih nog učil vseh skrivnosti, ki jih imajo avtomobili. Vlil jim je ljubezen do dela, vrednote in disciplino. Rad jim je svetoval. Janez Jakoš je bil pravi mojster v stroki in eden izmed pionirjev v argentinski mehaniki.

V Jakoševi družini je raslo pet otrok. Dva - Marjan in Marko - sta sledila očetovo pot in razvila današnji »Taller Jakos«, integralni servis avtomobilov, z mehanično specializacijo za vse vrste vozil na ulici Maestra Lescano v Ramos Mejíi.

Mlado moštvo praznuje prvo mesto v dirkaški družini TCja
Mlado moštvo praznuje prvo mesto v dirkaški družini TCja © Svobodna Slovenija

Po dolgi delavni poti z avti v delavnici sta začela sodelovati pri t.i. zgradbi dirkaških vozil z odličnimi uspehi. Tako sta se brata odločila za sestavo nove ekipe, ki bi se tesneje povezala s prvo kategorijo argentinskih dirk. Novoustanovljeno moštvo sta poimenovala po očetovi rodni vasi Dole, ki jo je, kot drugi Slovenci, moral zapustiti po drugi svetovni vojni. V Ramos Mejíi je nastal Dole Racing s strokovno usposobljenim moštvom, ki se je izkazalo kos izzivu argentinskih dirk in se že pripravlja za novo sezono v Turismo Carretera. Družinsko podjetje »Talleres Jakos« pa nadaljuje kvalitetno delovanje pri vozilih z zaupanjem najbolj važnih avto znamk.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...