Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednik Tuerk in ministrica Novakova v Porabju (foto: USZS)
Predsednik Tuerk in ministrica Novakova v Porabju

Ministrica in predsednika v Porabju

| 09.03.2012, 06:22 Matjaž Merljak

Ministrica brez listnice in vodja Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je 8. marca 2012 skupaj s predsednikoma Slovenije in Madžarske, Danilom Türkom in Pálom Schmittom obiskala Porabje.

V sklopu obiska so se srečali s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem, ki jih je ministrica Ljudmila Novak obiskala že minuli teden.

Ob obisku je bil podpisan tudi Sporazum o sodelovanju med Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo, Zvezo Slovencev na Madžarskem in Državno slovensko samoupravo.

Ministrica ter predsednika Republike Slovenije in Madžarske so se udeležili tudi odprtja Slovensko-madžarske poslovne konference v Monoštru. V Gornjem Seniku pa so si ogledali Küharjevo spominsko hišo ter obiskali Dvojezično osnovno šolo Jožefa Košiča.

Predsednika sta slovenski narodni skupnosti na Madžarskem obljubila obnovo infrastrukture ter razvoj šolstva in jezika. Ministrica je pozdravila srečanje obeh predsednikov, saj kaže na to, da podpirata razvoj manjšine in krepitev slovenske narodne identitete v Porabju. Ob pogovoru s predstavniki manjšine pa je poudarila, da je v razvoju manjšine že prišlo do napredka. Madžarskega predsednika je spodbudila naj predsednika vlade pozove k uresničitvi že danih obljub.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...