Marko ZupanMarko Zupan

VIDEO: Pol milijona ljudi pri papeževi maši v Leonu

Cerkev po svetu | 25.03.2012, 20:32 Marta Jerebič

Nedeljske maše, ki jo je papež Benedikt XVI. tretji dan svojega obiska v Mehiki daroval v Parku dvestoletnice v Leonu, se je udeležilo približno pol milijona ljudi. V pridigi je vernike povabil, naj se uprejo skušnjavi po zgolj površinski veri oziroma veri, ki sloni le na običajih, ki je včasih razdrobljena in nedosledna.

Po besedah svetega očeta je treba preseči versko utrujenost in znova odkriti veselje nad tem, da smo kristjani, in da nas krepi notranje veselje, da poznamo Kristusa ter pripadamo njegovi Cerkvi. Iz tega veselja izhaja tudi moč za služenje Kristusu v tesnobnih okoliščinah človeškega trpljenja. Benedikt XVI. je izrazil upanje, da bi Kristus vladal v naših srcih, jih očistil in omehčal, napolnil z upanjem in ponižnim pogumom.

Sveti oče je spregovoril tudi o kipu Kirstusa Kralja na bližnji 2700 metrov visoki gori Cubilete, ki si ga je na poti do Parka dvestoletnice ogledal iz helikopterja. Ob vznožju tega 23 metov visokega kipa z razprostrtimi rokami stojita dva angela, ki v rokah držita krono – eden vladarsko, drugi iz trnja, ki po papeževih besedah ponazarja, da Kristusov kraljevski status ni tak, kot ga razumejo mnogi. Njegovo kraljestvo ne temelji na moči njegove vojske, ampak na moči Božje ljubezni, ki osvaja srca in vsem prinaša upanje. Zato je prav, da je ta kraj predvsem kraj romanja, molitve, spreobrnjenja in sprave.

Benedikt XVI. je ob koncu nagovoril še druge škofe, ki so prišli iz celotne Latinske Amerike. Spodbudil jih je, naj nadaljujejo proces poživljanja vere na celini, ki so ga začeli leta 2007 na zasedanju v Aparecidi v Braziliji. Samo s poglobitvijo vere in preseganjem površinske oblike vere, lahko po papeževih besedah najdemo moč, da služimo Kristusu celo v najtežjih trenutkih človekovega trpljenja.

            VIDEO: PAPEŽU SO PODARILI MEHIŠKI SOMBRERO

Maše so se udeležili mehiški predsednik Felipe Calderon, več predstavnikov vlade in opozicijskih politikov. Papeža je pozdravil leonski nadškof Jose Martin Rabago, ki se mu je zahvalil, da je prišel kot romar upanja za državo, ki je v zadnjih letih izkusila toliko nasilja in smrti, kar je v ljudeh zbudilo občutke strahu in nemoči ter trpljenje. Korenine takih razmer moramo po nadškofovih besedah iskati v vztrajnem problemu revščine, korupcije, nekaznovanju, pomanjkljivem pravosodnem sistemu in naraščajočem prepričanju, da je vredno živeti le, če smo sposobni nakopičiti bogastvo in moč, ne da bi se zmenili za posledice.

Probleme revščine, korupcije, nasilja v družinah, mamil, krizo vrednost in kriminal je po maši omenil tudi papež. Pred molitvijo angelovega čaščenja je Marijo prosil za tolažbo, moč in upanje. Kot je dejal, nas Božja Mati vabi, da z vero ostanemo pod njenim plaščem, da bomo tako premagali zlo in vzpostavili bolj pravično in bratsko družbo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...