Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Slovenska ženska zveza proti družinskemu zakoniku

Politika | 16.03.2012, 10:25 Petra Stopar

Članice Slovenske ženske zveze pri Slovenski ljudski stranki ne podpirajo Družinskega zakonika in bodo na referendumu glasovale proti. „Zakonik je namreč vse drugo, kot se ga predstavlja in za kar naj bi bil namenjen, namreč za varovanje otrokovih koristi,“ je pojasnila predsednica zveze Vesna Starman.

Naloga družbe, odraslih in državne zakonodaje je zagotoviti otroku varno družinsko okolje in optimalne pogoje za vzgojo in njegov celostni razvoj, „določbe predlaganega zakonika pa imajo v sebi ravno nasprotno sporočilo,“ pojasnjuje predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS-u Vesna Starman.

Kot dodaja, družinski zakonik črta bistven pomen zakonske zveze, ki je opredeljen v sedaj veljavnem Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, in sicer, „da je njen pomen v zasnovanju družine“. Po mnenju SŽZ zakonik ne vsebuje elementov spodbujanja k ustvarjanju družine, k sklepanju zakonske zveze z namenom ustvariti si družino in imeti svoje lastne potomce.

Članice ugotavljajo, da je namen predlagateljev zakonika in njegovih zagovornikov žal popolnoma drugačen in jasno razviden. Glede na zapisano v 60. členu in podobnih se namreč želi z zakonikom zgolj omogočiti istospolnim partnerjem, da pridejo do otrok „na tak ali drugačen način“. Tega pa nikakor ne morejo sprejeti. „Dejstvo je, da otrok ni nikogaršnja pravica!“ je odločna Starmanova.

V zvezi zato pozivajo vse, da predlog na referendumu zavrnejo in s tem odprejo možnost, da se sprejme zakonik, ki bo spodbujal, ne pa izničeval sklepanje zakonske zveze in zasnovanje družine, „ki bo v skladu z Ustavo RS ustvarjal pogoje, da si bodo mladi z veseljem dahnili svečani 'da' in si bodo upali zasnovati družino“.

Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...