Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Papež povabil k molitvi z Marijo

Svet | 14.03.2012, 14:43 Tone Gorjup

Papež Benedikt XVI. je pri današnji splošni avdienci začel z novim nizom katehez o molitvi. Gre za besedila in zglede molivcev, ki jih najdemo v Apostolskih delih in v Pavlovih pismih. Za začetek se je ustavil pri Mariji in njeni molitvi. Tokrat mu je na Trgu Sv. Petra v Vatikanu prisluhnilo nad dvajset tisoč vernikov.

Benedikt XVI je najprej omenil Svetega Luko, ki v svojem evangeliju in v Apostolskih delih pripoveduje o tem kako so molili Jezus, Marija, žene, apostoli in prva skupnost kristjanov. Zatem je opozoril na Marijo, ki je prisotna ves čas Jezusovega zemeljskega življenja. Ves čas tiho spremlja Jezusa in njegove učence. Tudi pri rojstvu Cerkve je navzoča. Luka jo v vseh pomembnih trenutkih življenja prikazuje kot ženo molitve in premišljevanja. Njeno molitev napolnjujejo, radost, veselje in hvaležnost za velike stvari, ki jih je storil Bog. Čeprav je bila že ob angelovem oznanjenju, ko je sprejela učlovečeno Besedo napolnjena s Svetim Duhom, je skupaj z apostoli v molitvi čakala istega Duha, da bi bil v njih „izoblikovan Kristus“.

Če pravimo, da ni Cerkve brez binkošti, prav tako ni binkošti brez Jezusove Matere, je dejal papež v francoskem povzetku kateheze. Častiti Marijo pomeni, sprejeti v našo sredo njo, ki neprestano moli. Kot Božja Mati in Mati Cerkve, Marija moli v in s Cerkvijo vsak pomemben trenutek v zgodovini odrešenja. Zato ji zaupajmo svoja življenja in se po njenem zgledu prepustimo molitvi, da bomo lahko v tesni povezanosti z njenim Sinom napolnjeni s Svetim Duhom oznanjali evangelij do konca časov, je še dejal papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...