Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Duhovniki (foto: p. Robert Bahčič)
Duhovniki

Dan odprtih vrat v bogoslovju in redovnih skupnostih

Cerkev na Slovenskem | 02.03.2012, 16:43 Marta Jerebič

V Ljubljani in Mariboru jutri pripravljajo dan odprtih vrat v bogoslovjih in redovnih skupnostih. Srečanje je namenjeno mladim, udeležijo pa se ga lahko tudi tisti, ki jih življenje v omenjenih ustanovah zanima. V Ljubljani bo program potekal v župnijskih prostorih in pastoralnem centru župnije Ljubljana – Vič. V Mariboru srečanje pripravljajo pod geslom Bodi svet(il)nik! in bo potekal v obliki triletnega ciklusa. Prvo leto bo poudarek na življenju kot poklicanosti, drugo leto na duhovniškem in tretje leto na redovniškem poklicu. Letos se začenja prvo leto, ki bo v središče postavilo poklicanost. To bodo udeleženci spoznavali ob liku bl. škofa Antona Martina Slomška.

Metropolija Ljubljana

V župnijskih prostorih in pastoralnem centru župnije Ljubljana – Vič na Tržaški cesti 85 v Ljubljani bo v soboto, 3. marca 2012, potekal dan odprtih vrat. Zbiranje bo ob 9.30, nato bo sledil program, prepleten s pesmijo, pričevanji, z zgodbo poklicanosti ter s predstavitvijo življenja v skupnosti frančiškanov in šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja. Kot vsako leto se bodo obiskovalci na stojnicah srečali s predstavnicami in predstavniki redovnih skupnosti, z bogoslovci in duhovniki. Moderator dneva bo Jure Ferlež.

Od 9.30 do 12.00 se bodo na programu zvrstile naslednje dejavnosti:

09.30–09.45 – glasbeni program z animacijo in pesmimi

09.45–10.00 – pozdrav ter razlaga srečanja

10.00–10.30 – predstavitev sv. Frančiška in njegovega klica s pesmijo in besedo

10.30–11.00 – pričevanji

11.00–12.00 – video o župniji Ljubljana – Vič in frančiškanih, obisk skupnosti šolskih sester ter srečanje na stojnicah s predstavnicami in predstavniki različnih redov, bogoslovci in duhovniki

12.00 – sklep v kapeli z molitvijo

Metropolija Maribor

Dan odprtih vrat bo potekal pod geslom Bodi svet(il)nik! in bo potekal v obliki triletnega ciklusa. Organizatorji so pripravili spremenjen triletni načrt dneva odprtih vrat. Prvo leto bo poudarek na življenju kot poklicanosti, drugo leto na duhovniškem in tretje leto na redovniškem poklicu.

Z letošnjim letom se začenja prvo leto, ki bo v središče postavilo poklicanost. Ob liku bl. škofa Antona Martina Slomška bodo s pomočjo dramske igre Od pastirčka do škofa, v obliki animacije in pogovora odkrivali, kako je celotno življenje dejansko poklicanost in kako posamezni elementi tvorijo celoto.

Dan odprtih vrat združen s postnimi romanji

Organizatorji so dogajanje dneva odprtih vrat za duhovne poklice v Slomškovem letu povezali s postnimi romanji škofij mariborske metropolije na Slomškov grob v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika z namenom, da bi se romanja lahko udeležile celotne družine. Za odrasle bo v stolnici potekal romarski program, za otroke in mlade pa bo organiziran program v stolni veroučni učilnici ali v Slomškovi dvorani. Mašo bodo ob sklepu obhajali skupaj.

Srečanja bodo:

za Škofijo Murska Sobota v soboto, 3. marca 2012;

za Škofijo Celje v soboto, 10. marca 2012;

za Nadškofijo Maribor (mariborski in koroški ter bistriško-konjiški, ptujski, in slovenjegoriški naddekanat) v soboto, 17. marca 2012.

Pojasnilo: Prvotno napovedana dan oprtih vrat in romanje v mariborsko stolnico sv. Janeza Krstnika za bistriško-konjiški, ptujski, in slovenjegoriški naddekanat v soboto, 24. marca 2012, sta zaradi akcije Očistimo Slovenijo, delovnega dneva v šolah in postnega romanja nadškofije združena z dnevom odprtih vrat in romanjem mariborskega in koroškega naddekanata, ki sta bila napovedana za 17. marec 2012 . Dan oprtih vrat in romanje v stolnico sv. Janeza Krstnika bosta za vse naddekanate v Nadškofiji Maribor soboto 17. marca 2012.

Okvirni program srečanj:

09.00–11.00 – dramski program v stolni veroučni učilnici ali v Slomškovi dvorani na Slomškovem trgu 19 v Mariboru

11.00–11.30 – čas za odmor in malico na stolnem dvorišču

11.30 – (nad)škofova maša na Slomškovem grobu – sodelujejo ministranti ter pevci, ki bodo oblikovali otroški program.

 

 

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...