Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Rojaki pred glasovanjem na družinskem referendumu

| 01.03.2012, 07:01 Matjaž Merljak

V nedeljo, 25. marca 2012, bo potekalo glasovanje na zakonodajnem referendumu o Družinskem zakoniku, na katerem bodo lahko svoj glas oddali vsi slovenski državljani. Vendar morajo predvsem tisti Slovenci, ki se ne nahajajo v domovini, pri tem upoštevati nekatere postopke in ključne datume.

Razgrnitev volilnih imenikov

Deseti dan po začetku volilnih opravil (23. februar 2012) je potekalo pakiranje volilnih imenikov za razgrnitev in njihovo pošiljanje na diplomatsko konzularna predstavništva Republike Slovenije v tujini.

V času razgrnitve imajo volivci pravico do vpogleda v volilni imenik in pravico podati zahtevke za popravo podatkov. Diplomatsko konzularna predstavništva Republike Slovenije v tujini lahko v Registru stalnega prebivalstva opravijo popravek naslova v tujini, ostale popravke (sprememba priimka, smrt…) pa je moč opraviti le na podlagi uradnim dokazil (izpiskov) tujih organov o matičnem dejstvu

Glasovanje izseljencev (osebe s stalnim prebivališčem v tujini)

Tako kot do sedaj bodo izseljenci na naslove stalnega prebivališča prejeli obvestilo o razpisanem zakonodajnem referendumu o Družinskem zakoniku in načinih uresničevanja volilne pravice.

Izseljenci lahko uresničujejo volilno pravico na diplomatsko konzularnem predstavništvu RS v državi, kjer so vpisani v posebni volilni imenik (če je v tej državi odprto volišče), ali po pošti (vsi volivci s stalnim prebivališčem v tujini bodo na svoj naslov prejeli tudi glasovnico in volilno karto z navodili) ali pa v RS (če se v času volitev nahajajo v Sloveniji). V RS bodo odprta posebna volišča (OMNIA), namenjena izseljencem. Tisti izseljenci, ki želijo glasovati na volišču OMNIA, morajo svojo namero sporočijo okrajni volilni komisiji oziroma upravni enoti najkasneje tri dni pred dnevom glasovanja, tj. do vključno četrtka, 22. marca 2012.

Glasovanje zdomcev (osebe z začasnim prebivališčem v tujini)

Zdomci lahko uresničujejo volilno pravico na enem izmed diplomatsko konzularnih predstavništev RS z odprtim voliščem, po pošti ali na svojem volišču v RS.

Zdomci, ki želijo voliti na diplomatsko konzularnem predstavništvu ali po pošti, morajo svojo namero pravočasno, do 10. marca 2012, sporočiti Državni volilni komisiji. Obvestilo lahko posredujejo:

  • po pošti na naslov: DVK, Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana,
  • po faksu na št. 00386 43 31 269,
  • po elektronski pošti (podpisan in skeniran zahtevek) na elektronski naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si.

Rok za oddajo obvestila (sporočila) je prekluziven in velja rok prispetja. Prepozno prejeto obvestilo se zavrže kot prepozno vloženo!

Ko boste prejeli volilno gradivo z navodili, bo najbolje, da ga izpolnjenega vrnete na naslov pristojne okrajne volilne komisije (naslov bo izpisan na povratni ovojnici, ki jo vsebuje volilno gradivo).

Volilno gradivo, ki se vrača v Slovenijo, mora volivec oddati na pošto v tujini najpozneje 24. marca 2012, upoštevalo pa se bo, če bo prispelo k pristojni okrajni volilni komisiji v Slovenijo do 2. aprila 2012 do 12.00 ure.

Za vse dodatne informacije se obrnite na spletno stran Državne volilne komisije in spletne strani pristojnih diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Več o družinskem zakoniku.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...