Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Predsednica Člena 7 pri ministrici Novakovi

| 29.02.2012, 04:36 Matjaž Merljak

Ministrica brez listnice, vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS, se v teh dneh seznanja z razmerami med slovensko skupnostjo v sosednjih državah. Ta živi tudi na avstrijskem Štajerskem. Kulturno društvo Člen 7 vodi Susanne Wietlaner.

Kot so sporočili z USZS, je sta se sogovornici v prostorih Urada v Ljubljani srečali v torek, 28. februarja 2012. V sporočilu za javnost so zapisali, da je predsednica Weitlanerjeva izpostavila stanje na področju izobraževanja, kjer je bilo v preteklih letih moč zaznati velik napredek, vendar pa bi bilo potrebno še veliko narediti predvsem v smeri boljše izobrazbe učiteljic slovenskega jezika in zagotavljanja zadovoljivega nivoja poučevanja slovenskega jezika in kulture na vseh ravneh izobraževanja. Določen napredek je viden tudi na področju medijev, kjer upajo, da bodo še v letošnjem letu dodeljene frekvence za delovanje radijskega programa v slovenskem jeziku.

Tako ministrica kot predstavnica slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Štajerskem sta izrazili zadovoljstvo ob dejstvu, da sta se ob reorganizaciji Vlade Republike Slovenije ohranila Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in funkcija ministra, saj tako slovenske skupnosti v sosednjih državah kot tudi Slovenci po svetu to gesto vidijo kot dejstvo, da jim je Slovenija kot domovina naklonjena, da si prizadeva za to, da bi se dobri stiki ohranili in, da jim daje občutek, da so za Slovenijo pomembni.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...