Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Iz župnije sv. Vladimirja v Montrealu

| 29.02.2012, 06:52 Matjaž Merljak

O dogajanju od pusta do posta med rojaki v kanadskem Montrealu smo se za oddajo Slovencem po svetu in domovini pogovarjali z župnikom Francem Letonjo.

Kakšna je bila letošnja zima?

Letošnja zima je zelo mila, sneg je zapadel dvakrat. Ljudje so tako lažje prišli k maši, saj ni bilo poledice.

Nekaj zadnjih nedelj ste posvetili določenim namenom: med drugim ste imeli Gnidovčevo in Baragovo nedeljo. Ste želeli župljane še posebej na kaj opozoriti?

To je v župniji že vrsto let, ob nedelji sta bili v bližini smrtnih datumov obeh mož. Pri tem poudarimo pomen njunega življenja in dela. Z mislimi obeh se rojaki lahko srečajo pri sveti mašah in tudi v tiskanih oznanilih. Hkrati jih nagovarjam, da bi molili za potek beatifikacije in se jim tudi priporočali.

Cerkev svetega Vladimirja v Montrealu
Cerkev svetega Vladimirja v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu
Poleg rednih svetih maš med tednom in ob nedeljah je občasno druga nedeljska maša v angleščini. Kakšen je odziv rojakov, predvsem mlajših?

Mladih se bolj oprijema splošna navada v Quebecu, da se oddaljujejo od vere, cerkve in verskega življenja. Taka maša je namenjena družinam, kjer je eden od zakoncev Neslovenec. Sodelujejo z branjem in petjem.

Cerkveni odbor je tudi letos organiziral koline. Kako je bilo?

Glavne koline so jeseni ob godu svetega Martina, takrat je veselica. Že nekaj let pa so koline tudi v predpustnem času. To ni povezano s kosilom, ampak si župljani koline lahko kupijo za domov. Cerkveni odbor darove od prodaje nameni župnijski blagajni.

S pepelnico ste začeli postni čas. Kakšne pobude bodo župljanom na voljo v postnem času?

Imeli bomo ob nedeljah križev pot ali uro molitve pred Najsvetejšim, molili bomo za družine in premišljevali ob Jezusovem trpljenju, ki naj nas spodbuja, da naj življenje uravnamo po veri, spomnli se bomo tudi starejših, da bi trpljenje darovali z Jezusom za odrešenje rojakov.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...