Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ljudmila Novak (foto: Izidor Šček)
Ljudmila Novak

Ministrica in državni sekretar tudi v Celovcu

| 25.02.2012, 08:38 Matjaž Merljak

Vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ministrica brez listnice Ljudmila Novak, se je s sodelavci v petek, 24. februarja 2012, mudila na drugem obisku pri rojakih. V Celovcu se je srečala s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Ministrico je na obisku spremljal državni sekretar na Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Matjaž Longar, ki je med letoma 2006 in 2010 opravljal funkcijo generalnega konzula naše države v Celovcu.

Na programu so bila srečanja z vsemi vidnejšimi predstavniki slovenskih političnih, izobraževalnih, kulturnih, gospodarskih in športnih organizacij na Koroškem. Seznanili so se z razmerami in težavami, s katerimi se srečuje naša manjšina.

Ministrica je pred obiskom v enem izmed intervjujev povedala, da je Avstrija ena izmed najbolj naprednih evropskih držav, vendar pa je prepričana, da lahko na področju varovanja pravic slovenske manjšine naredi še več v smeri izpolnitve 7. člena Avstrijske državne pogodbe.

Po poročanju STA je ministrica po sestankih, ki so trajali ves dan, povedala, da so govorili o bolj splošnih stvareh. Meni tudi, da bi lahko v Sloveniji spoznali tiste strani manjšine, ki jo odlikujejo. Zato bo potrebno povezovanje na področju znanosti, gospodarstva in kulture.

Kot še piše STA, je ministrica Novakova izvedela "veliko novih idej, da bi se izboljšalo ohranjanje slovenske identitete" na avstrijskem Koroškem. Glede enotnosti političnih organizacij koroških Slovencev pa se veseli želje predstavnikov organizacij, da bi se sodelovanje okrepilo. Slovenija jih bo pri tem podpirala.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...