Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Ljudmila Novak NSi (foto: Izidor Šček)
Ljudmila Novak NSi | (foto: Izidor Šček)

STA intervjuvala ministrico Novakovo

| 22.02.2012, 00:32 Matjaž Merljak

Slovenska tiskovna agencija STA je k  pogovoru povabila ministrico brez resorja, ki vodi Urad Vlade Republike Slovenije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, Ljudmilo Novak. Povzemamo nekaj najaktualnejših vprašanj in odgovorov.

Maja Lazar Jančič je ministrico brez listnice najprej vprašala, katere prioritete si je začrtala pri svojem delu in Ljudmila Novak je odgovorila, da bo nadaljevala vse, kar je bilo že doslej zastavljeno, želi pa izboljšati vse, kar se je doslej pokazalo, da še ni dovolj dobro urejeno. Poudarila je sodelovanje z znanstveniki in gospodarstveniki in dejala tudi: "Seveda si želim, da bi čim več Slovencev navdušila za to, da bi vlagali v Slovenijo in okrepili gospodarsko sodelovanje."

Med prednostnimi nalogami je tudi krepitev sodelovanja s Slovenci v sosednjih državah, še posebej pri povezovanju mladih. Želi si tudi odpraviti nekatere upravne ovire, s katerimi se srečujejo Slovenci po svetu, da bi tako ti čutili, da se Slovenija zanima zanje, da so v Sloveniji dobrodošli, da smo vsi Slovenci del enega naroda.

Ministrica Novakova je še povedala, da vse organizacije v sosednjih državah sprejema kot enakovredne in si prizadeva, da bi vse med seboj sodelovale in delovale enotne takrat, ko je to za skupnost pomembno. K rojakom v sosednje države se bo tudi najprej odpavila na obisk.

Glede vedno aktualnega razporejanja denarja, ki ga Slovenija namenja rojakov v sosednjih državah in po svetu, je diplomatsko odogovorila, da so "za letos denarna sredstva v glavnem že razdeljena. Če se bo pokazalo, da bi lahko prišlo do izboljšav na tem področju, si bom za to prizadevala."

Ministirca je na vprašanje o aktualnem izseljevanju iz Slovenije povedala, da je za državo "zagotovo velika izguba, če gredo mladi, izobraženi ljudje po svetu. Imamo nek nov val emigracije. Najprej moramo doma nekaj narediti, da bomo te mlade lahko obdržali. Tudi ta vlada ima določene načrte z uvedbo socialne kapice oziroma odpiranje novih delovnih mest. Tu je največji problem. Po eni strani naloga domovine, da omogoči zaposlovanje izobražene mladine, po drugi strani pa se ne bomo mogli izogniti temu, da bi določeno število mladih odšlo po svetu, kar je po svoje lahko tudi neka obogatitev. Kajti znanje, pridobljeno v tujini je lahko bogata izkušnja. Sploh če se ti znanstveniki ali mladi vrnejo."

Ministrico Ljudmilo Novak bomo k intervjuju v prihodnjih dneh povabili tudi na Radiu Ognjišče.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...