Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev Svetega Vida v Clevelandu iz zraka (foto: Matjaž Merljak)
Cerkev Svetega Vida v Clevelandu iz zraka | (foto: Matjaž Merljak)

Rojaki v Clevelandu dobrodelni

| 20.02.2012, 07:46 Matjaž Merljak

Kakor je zapisano v okrožnici, katero smo dobili preteklo nedeljo priloženo v farnih oznanilih, “Biti Katoličan je življenje v veri, upanju in ljubezni…življenje deljeno v skupnosti z Jezusom in drug drugemu.” To so uvodne besede okrožnice, ki jo je razdelila škofija vsem župnijam v upanju, da vsi sodelujemo in smo radodarni pri letošnji kampanji Katoliške dobrodelnosti, Karitas, katere tema je letos “Sem katoličan”, ki je v teku.

Letos ta dobrodelna škofijska organizacija zabeleži svojo stoto obletnico. Sto let že škofija nabira sredstva, s katerimi pomaga revnim, potrebnim in osamelim v škofiji v tem severovzhodnem delu naše države.

Ta vsakoletna akcija škofijske dobrodelnosti se je pričela v vseh župnijah. Župljani smo že po pošti dobili pozivno položnico od glavnega urada Katoliške Karitas. Škofija letos upa, da bo skupnega darovano čez 10 milijonov dolarjev. Po preteklih nabirkah si škofija dovoli in predloži vsoto vsaki župniji, koliko naj bi dotična župnija nabrala in darovala. Župnija svetega Vida naj bi darovala nekaj čez 22 tisoč dolarjev in Marija Vnebovzeta pa tam okrog 18 tisoč. V preteklih letih smo Slovenci oziroma slovenski župniji vedno presegli cilje in tako upamo, bomo tudi letos, saj Katoliški Karitas pomaga čez 300,000 prebivalcem v našem okrožju.

Kristjani v Clevelandu bodo sodelovali v mednarodnem 40 dni za življenje, v molitvi osredotočeni na končanje splavov v naši deželi od 22. februarja do 1. aprila. Člani skupnosti bodo molili dnevno od 7ih zjutraj do 19. ure zvečer na določenih lokacijah. Letos namreč mineva 40 let odkar je bil sprejet zakon legalne aborcije.

V predpustu in v postu sledijo zajtrki in kosila eden za drugim. Vse organizacije izkoristijo ta čas in vabijo ljudstvo na te prireditve. Danes namreč vabijo na zajtrk z palačinkami starši otrok sobotne slovenske šole Marije Vnebovzete, ka ga postrežejo v dvorani v dopoldanskih urah.

V naslednjih nedeljah nas tudi vabijo, Slovenska šola svetega Vida 26. februarja, Misijonska znamkarska akcija 4. marca in v nedeljo 11. marca pa vabi župnija svetega Vida na izjemno kosilo, katerega izkupiček ima poseben namen in ta je pomoč mladi slovenski družini z tremi otroki, ki pa na žalost vsi trije bolehajo z neozdravljivo boleznijo avtizma. Avtizem napade razvoj možganov v mladih otroških letih in povzroča težave v socialnih in komunikacijskih veščinah. To kosilo naj bi samo delno pomagalo velikim stroškom povezanih z boleznijo.

Danes je bila darovana maša v spomin dr. Valentina Meršola v cerkvi Marije Vnebovzete, človeka ki je igral veliko vlogo pri reševanju življenj mnogim Slovencem v avstrijskih taboriščih leta 1945. Menda se je krepko ponižal in prosil britanske oblasti, naj ne pošljejo civilistov nazaj v Titovo Jugoslavijo. V Clevelandu je lepa številka ljudi, ki so preživeli tiste grenke dni po njegovi zaslugi.

Pustna sobota je pa spet videla veselo prireditev v dvorani Marije Vnebovzete. Župnija je pripravila pustno zabavo komplet z večerjo, plesom in maškaram. Pustno veselje bom pa opisal naslednjič.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...