Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

V Stuttgartu dvakrat praznovali

| 16.02.2012, 07:19 Matjaž Merljak

Slovenski kulturni praznik so rojaki v deželi Baden-Wuerttemberg praznovali v soboto, 11. februarja 2012, v Unterhausnu za skupnosti iz Pfullingen- Reutlingena in Bad Uracha in nedeljo 12., v Esslingenu, v cerkvi svete Elizabete. Praznovanji nam je predstavil župnik za Slovence v Stuttgartu, dr. Zvone Štrubelj.

Obe praznovanje so začeli z mašo za domovino, „saj je prav, da se spomnimo, da smo kot narod zrasli iz verskih in kulturnih korenin“, je dejal dr. Štrubelj. Pri mašah in tudi pri praznovanju, ki je sledilo, je nastopila Ženska vokalna skupina Glasovir iz Šentjurja pri Celju, ki jo vodi glasbena pedagoginja Simona Zdolšek.

V Esslingenu so nastopili tudi domači nastopajoči: pevski zbor Obzorje, moški sekstet iz Sindelfingena, otroci iz slovenskega župnijskega vrtca.

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Esslingenu je bilo združeno s praznovanjem 20-letnice Slovenske kulturnega društva Slovenija Stuttgart, ki skrbi za ohranjanje krščanskega kulturnega izročila med rojaki.

Dr. Štrubelj je še poudaril, da pri praznovanju slovenskega kulturnega praznika vedno dajo poudarek kulturnemu programu: „Gre za visoko in kakovostno kulturno prireditev, ki jo rojakinje in rojaki potrebujejo in globoko cenijo.“

Na praznovanje v Esslingen sta bila povabljena generalni konzul ali generalna konzulka iz Muenchna, a sta se opravičila, ker je bilo v tistem času veliko prireditev. Konzul Marko Vrevc je poslal pozdravno pismo, ki so ga zbrali tudi lahko slišali.

Fotografije sledijo ...

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...