Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

Druge februarske iz Clevelanda

| 13.02.2012, 06:54 Matjaž Merljak

Katoličani v ZDA se odzivajo na nov predlog zakona o zdravstvenem zavarovanju, ki ga predlaga tamkajšnja vlada. Škofje vernike pozivajo, naj javno izrazijo svoje nasprotovanje. Rojaki v Clevelandu se srečujejo ob zanimivih dogodkih v obeh slovenskih župnijah, z dogajanjem doma in po svetu pa jih že tri leta, po prenehanju izhajanja Ameriške Domovine, seznanja nov časopis.

V nedeljskem oznanilu sta oba župnika, Božnar in Kumše navedla pismo ameriških škofov. Pismo govori o nadaljevanju o novo predvidenem zakonu iz Washingtona o ponudbi zdravstvenega zavarovanja vsem uslužbencem, tudi verskim institucijam, da delodajalci oziroma, da so vsi uslužbenci zavarovani na vseh področjih, tudi v slučaju moralno za cerkev nesprejemljivih zdravstvenih posegov, kot npr: sterelizacija, kontracepcija in zdravila ki povzročajo aborcijo, so ameriški škofje skupno izdali protestno pismo Ministrstvu zdravja in človekove postrežbe.

Ameriški škofje upravičeno trdijo da vlada, zavedajoč o cerkvenem poučenju, hoče prisiliti cerkvene delodajalce, da prisostvujejo pri tem zakonu, ki je nesprejemljiv po učenju Cerkve. Kot rezultat, bi verski delodajalci morali odpovedati zavarovanje svojim uslužbencem, ki pa bi bilo nezakonito in bi se vlada maščevala s kaznijo ljudem in institucijam, ki tega ne sprejmejo.

V tem pismu škofje pogumno in pravično napovedujejo edini izhod: Mi ne moremo.. in se ne bomo strinjali z to nepravično ustavo.

Velika večina katoličanov ne pomni časov, ko bi vlada Združenih držav tako pritisnila na verne državljane z zakonom, ki ne more biti sprejemljiv in bi lahko povzročil nevidne posledice. Prav zato ameriški škofje in vsi duhovniki, pozivajo vse verne, da izpovejo in sporočijo svoje prepričanje kongresnikom, da ta zakon ne dobi veljave.

Svetovni dan redovniškega življenja smo obhajali preteklo nedeljo. Cenimo in smo hvaležni za tiste, ki so posvetili svoje življenje Bogu in Cerkvi po zaobljubah revščini, čistosti in pokorščini. Posvečeno življenje je ena pot za žene in može živeti njihovo krstno obljubo kot nasledniki Jezusa in apostolsko življenje ter vdanost Evangeliju.

Danes se župnija Marije Vnebovzete toplo zahvaljuje vsem prostovoljcem, ki na tak ali drugi način pomagajo župniji skozi leto. S hvaležnostjo župnija pripravlja in pogosti te prostovoljce z odličnim kosilom ob 16:00 uri v dvorani. Prostovoljci so dobili povabila in vabijo tudi tiste, ki so mogoče bili izpuščeni ali prezrti, da pridejo.

Člani upokojenskega kluba Marije Vnebovzete so pa imeli v torek svoj mesečni sestanek, med katerim je bil govornik Tom Strong, ki je navzoče seznanil o vprašanju žolčnega mehurja.

V cerkvi svetega Vida so danes imeli svoje mesečno skupno obhajilo člani Društva Najsvetejšega Imena pri deveti maši in po maši so se sestali ob pojednici v Slovenski sobi v svetoviški vasici.

Slovensko ameriški časi
Slovensko ameriški časi © splet

Mesečnik Slovenski ameriški časi, izdan in tiskan tu v Clevelandu, je pred nedavnim obhajal svoj tretjo obletnico. Mesečnik, čigar urednici, Breda Lončar, angleški del in Mara Cerar-Hull, slovenski del, nam prinaša novice in zanimivosti iz celega sveta iz življenja Slovencev. Osredujoč pa seveda iz življenja in dogodivščin nas rojakov tu v Clevelandu. Mesečnik bi morda bil zanimiv tudi rojakom po svetu, saj izvode najde tudi v svet. Več informacij lahko dobite na spletu na naslovu.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...