Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ob kulturnem prazniku v zamejstvu

| 08.02.2012, 05:53 Matjaž Merljak

Potem, ko so nekatera slovenska kulturna društva v sosednjih državah proslave ob kulturnem prazniku že pripravila zadnji konec tedna, bosta osrednji danes oziroma v soboto.

V petek, 3. februarja 2012, sta bili prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v farni dvorani v Šmihelu (pripravil KPD Šmihel) in farni dvorani v Železni Kapli (pripravilo SPD Drava), dan kasneje pri Primku na Reki (pripravilo KD Peter Markovič), v nedeljo, 5. februarja 2012, sta PD Lipa in Sodalitas prireditev pripravila v Domu v Tinjah, v petek, 10. februarja 2012, bo KPD Planina pripravilo prireditev v farnem domu v Selah.

Krščanska kulturna zveza v sodelovanju z Jankom Krištofom in Andrejem Feinigom ter kulturnimi društvi vabi na recital Prešernovih pesmi s klavirskimi vložki.

Osrednja prireditev ob Slovenskem kulturnem prazniku, ki jo prirejajo Krščanska kulturna zveza, Slovenska prosvetna zveza, Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji in Generalni konzulat RS v Celovcu, pa bo danes, v sredo, 8. februarja 2012 ob 19.00 v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v Celovcu. Slavnostni govor bo imela Jerneja Jezernik: Svet poezije in slovenske besede med Tonetom Pavčkom in Popki literature. Poezijo Toneta Pavčka bo recitiral Aleksander Tolmaier. Na Pavčkovo besedilo Juri Muri v Afriki bodo predstavili muzikal, glasba in izvedba: Gabriel Lipuš, priredba: Karen Assatrean. Prisluhniti bo mogoče tudi mladi slovenski poeziji: nastopile bodo Nina Zdouc, Amina Majetič, Kvina Hutterer.

Inštitut za slovensko kulturo, Zveza slovenskih kulturnih društev, Zveza slovenske katoliške prosvete, Glasbena matica, SKGZ, SSO in drugih pripravljajo Dan slovenske kulture, ki bo 11. februarja 2012 ob 20h v gledališču v Čedadu. Nastopili bodo Beneški oktet in Eliso Iovele, harmonikarski orkester GM Synthesis 4, Nikla Petruška Panizon in Primož Forte s Slovenskega stalnega gledališča, Alexander Gadjiev (klavir) in Aleš Lavrenčič (violina), Renato Quaglia, Beneško gledališče (mladi).

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...