Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
"Hvaležen za mamo in očeta" - Civilna iniciativa za pravice družine in otrok pred parlamentom

Referendum: še danes čas za prijavo kampanje

| 29.02.2012, 00:05 Petra Stopar

Organizacije, stranke ali gibanja, ki želijo pred referendumom o spornem družinskem zakoniku nagovarjati volivce, imajo še danes čas za prijavo kampanje.

Organizatorji morajo kampanjo prijaviti na DVK

Organizatorji referendumske kampanje so dolžni sporočiti podatke o organizatorju in o odprtju posebnega transakcijskega računa, ki bo namenjen stroškom, povezanim s kampanjo.

Kot smo že poročali, lahko aktivnosti pričakujemo predvsem s strani pobudnice referenduma Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter koalicijskih strank SDS, Nova Slovenija in SLS. Volivce že od samega uradnega začetka kampanje, ki je bil 24. februarja, nagovarjajo h glasovanju proti zakoniku.

Na strani zagovornikov zakonika pa lahko pričakujemo obe opozicijski stranki SD in Pozitivno Slovenijo ter koalicijsko Državljansko listo Gregorja Viranta, ki so se vključile v Gibanje za družinski zakonik. Sem so se poleg nekaterih civilnodružbenih organizacij vključile tudi zunajparlamentarne stranke LDS, Zares, TRS in SMS – Zeleni.

Glavni argumenti, ki so jih nasprotniki in zagovorniki izbrali za nagovarjanje volivcev

Zakaj 'proti'? V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok objavljajo poglavitne razloge: „Ker sprejeti Družinski zakonik ni kompromis, ker ne spoštuje pravice otroka do očeta in matere, ker so pravice otrok pomembnejše od istospolno usmerjenih, ker zakonik odpira pot trgovini z otroki, ker je Družinski zakonik le prvi korak do posvojitev otrok v istospolne skupnosti, ker ne želimo ideoloških sprememb šolskih programov, ker predlagatelji in zagovorniki Družinskega zakonika že dve leti in pol zavajajo slovensko javnost in ker je glas 'proti' na referendumu glas 'za' družino.“

In zakaj 'za'? Kot pravijo na spletni strani Gibanja za družinski zakonik, zato, „ker zakonik nikogar ne ogroža in nikomur ničesar ne jemlje, daje pa pravice tistim, ki jih sedaj nimajo; ker vsakemu otroku zagotavlja varno in skrbno družinsko okolje; ker človekove pravice pripadajo vsem ljudem; ker ureja socialni položaj istospolnih parov; ker izboljšuje položaj otrok v rejniških družinah; ker daje boljšo zaščito otrokom, ki trpijo ali so žrtve zlorab in nasilja; ker parom omogoča več načinov sklenitve zakonske zveze; 'za', da ne bomo na naslednjem referendumu odločali o pravici do splava in kontracepcije; in ker ne želimo spodbujati nestrpnosti“.

Mnenja obeh strani bomo skupaj z gosti podrobneje predstavili v referendumski oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče, 14. marca ob 17. uri. Vabljeni k poslušanju!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...