Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Postne duhovne vaje za papeža

Papež in Sveti sedež | 26.02.2012, 07:00 Marta Jerebič

Za papeža in člane rimske kurije se bodo nocoj začele postne duhovne vaje. Kot vsako leto bodo potekale v kapeli Odrešenikove Matere v Vatikanu. Začele se bodo ob 18. uri s čaščenjem Najsvetejšega in večernicami. Meditacije na temo Kristjanovo občestvo z Bogom bo pripravljal nadškof iz Kinšase v Demokratični republiki Kongo, kardinal Laurent Monsengwo Pasinya.

Benedikt XVI. je tokrat za voditelja postnih duhovnih vaj v Vatikanu izbral moža, ki ima v Afriki veliko vlogo v prizadevanju za mir. 72-letni nadškof se neutrudno zavzema za spodbujanje dialoga in spravo. To je kot škof v Kisanganiju dokazal v času diktature Mobutuja Seseja Sekoja, potem pri Laurent- Désiréju Kabilu in zdaj pri njegovem sinu, Josephu, ki je predsednik Republike Kongo od leta 2001.

Iz njegovega življenjepisa je razvidno, da je vedno povzdignil glas ter branil pravice ljudstva, obsojal nasilje ter na osnovi mednarodnega prava zahteval in predlagal rešitve oboroženega in gospodarskega konflikta. Kot škof v Kisangani in potem v prestolnici Kinšasa si je vedno prizadeval za to, da bi se končala sovražnost in bi sprte strani zbral okrog pogajalske mize. Kot predsednik Zveze škofovskih konferenc Afrike in Madagaskarja je opozarjal na žgoče družbene in politične probleme ter izkoriščanje Afrike in njeno odrivanje na rob.

Za škofa ga je leta 1980 med med svojim prvim potovanjem v Afriko posvetil papež Janez Pavel II. Kot diplomant teologije in doktor bibličnih znanosti pa je bil vedno posebej povezan z Benediktom XVI. Prav ta ga je decembra 2007 imenoval za nadškofa v Kinšasi, v kardinala pa ga je povzdignil leta 2010. Sicer to ni prvi Afričan, ki bo vodil duhovne vaje za papeža. Leta 2009 je bil to nigerijski kardinal Francis Arinze.

Postne duhovne vaje za papeža in člane rimske kurije se bodo končale v soboto, 3. marca, dopoldne. V prihodnjem tednu papež torej ne bo imel nobenih zasebnih ali javnih avdienc.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.