Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

V postnem času misijon v več evropskih metropolah

Cerkev po svetu | 23.02.2012, 10:00 Marta Jerebič

Papeški svet za novo evangelizacijo je na včerajšnjo pepelnično sredo začel prvo večjo svetovno pobudo. V postnem času v nekaterih največjih evropskih metropolah izvaja projekt mestnega misijona.

Mestni misijon pred veliko nočjo imajo v Barceloni, Budimpešti, Bruslju, Dublinu, Koelnu, Lizboni, Liverpoolu, Parizu, Torinu, Varšavi in Dunaju. Gre za skupen projekt pred sinodo o novi evangelizaciji, ki bo oktobra v Vatikanu. Med drugim bodo po omenjenih mestih pripravili javno branje Markovega evangelija, Avguštinovih Izpovedi in spokorno bdenje.

Kardinal Peter Erdö iz Budimpešte je v pogovoru za televizijsko agencijo Romereports povedal, da v projektu sodeluje več cerkva, v stolnici pa bodo celoten Markov evangelij prebrali znani igralci in kulturne osebnosti. To in sveto mašo bo prenašala televizija. Kardinal Erdö pa misijona ne želi omejiti zgolj na postni čas. Pripravlja bolj ambiciozen načrt. Prepričan je, da mora novo evangelizacijo izkusiti hiša vsake katoliške družine v Budimpešti.

„Obiskujemo vse katoliške družine po škofiji. To je velik zalogaj, ki bo trajal najmanj štiri leta in zahteva pomoč pastoralnih delavcev in župnij. Potrebno bo pripraviti veliko laikov pod vodstvom njihovega pastirja, da bodo obiskovali družine in okrepili njihovo vero.“

Kot je že pred časom pojasnil predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, nadškof Rino Fisichella, je mestni misijon eden od odgovorov na krizo, v kateri se je znašla Evropa.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.