Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Benedikt XVI. sprejel nove kardinale in njihove sorodnike

Cerkev po svetu | 20.02.2012, 12:10 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je danes v posebni avdienci sprejel nove kardinale in njihove sorodnike. Poudaril je, da je Cerkev kljub nasprotujočim si dogodkom še vedno živa, 22 novih kardinalov pa ob tem pozval, naj branijo in si prizadevajo za rast edinosti v Cerkvi.

Sicer je bilo v minulih dneh izrečenih že veliko misli o tem, kaj pomeni biti kardinal in kakšna je njihova vloga.

Prefekt Kongregacije za redovnike João Braz de Aviz pravi, da je kardinalsko imenovanje poslanstvo, vidi ga kot služenje, kot zrelost poti, ki jo je Bog izbral za nekatere. Gre za pot številnih odgovornosti, ki jih kliče k pričevanju občestva.

Med 7 novimi italijanskimi kardinali je Giuseppe Bettori edini, ki ni kurijski. Firenški nadškof je za Radio Vatikan povedal, da biti kardinal ni samo funkcija – torej, da si papežev svetovalec, ampak gre za služenje ljudem.

Torontski nadškof Thomas Collins, ki ga je papež izbral za vodenje največje škofije v Kanadi, je o tem, kako vidi svojo vlogo v kardinalskemu zboru, dejal: „Krajevni škof najbolje služi vesoljni Cerkvi tako, da služi svoji krajevni Cerkvi, ki mu je bila zaupana, to je naša prednostna odgovornost.

Podobnega mnenja je tudi berlinski nadškof Reiner Maria Woelki: „Najprej sem in ostajam berlinski nadškof. To je moja glavna naloga. Res pa je, da s kardinalskim nazivom prihajajo tudi odgovornosti v vesoljni Cerkvi. Kardinalski zbor sestavlja papežev senat, ki rarpravlja o pomembnih vprašanjih v vesoljni Cerkvi. Tako smo sedaj na primer razpravljali o novi evangelizaciji.“

Romunski kardinal Lucian Muresan, ki je sicer že dopolnil 80 let, pa je povedal, da ni imel nikoli želje po tem, da bi postal kardinal. Imel pa je zelo zelo gorečo željo postati duhovnik.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.