Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kardinale naj spremlja molitev vernikov

Cerkev po svetu | 19.02.2012, 16:23 Petra Stopar

V Vatikanu je bilo ta konec tedna še posebej slovesno zaradi pridružitve 22 novih članov kardinalskemu zboru. V njem je zdaj 125 kardinalov, ki imajo volilno pravico v konklavu, ter 88, ki so že prestopili starostno mejo 80 let. O temeljnem poslanstvu kardinalov je sveti oče spregovoril tudi v nedeljskem opoldanskem nagovoru.

Papež Benedikt XVI. je skupaj z novimi kardinali obhajal slovesno evharistično daritev na grobu svetega Petra v vatikanski baziliki. S tem je želel poudariti, da Cerkev stoji na skali – Petru, kamor jo je postavil Jezus (prim. Mt 16,18). Sveti oče je povabil, naj s svojo molitvijo spremljamo nove kardinale, ki so poslej še tesneje združeni s papežem v vodenju vesoljne Cerkve in v pripravljenosti dati celo svoje življenje za pričevanje evangelija. To označuje tudi rdeča barva kardinalskih oblačil, ki je barva krvi in ljubezni. Nato je dejal, da jih z veseljem sprejema v krog najtesnejših sodelavcev in obenem spomnil na Jezusovo navodilo dano apostolom: „Kdor hoče biti prvi med vami, naj bo vsem služabnik. Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge“ (Mr 10,44-45).

Sveti oče o prazniku Sedeža apostola Petra, ki bo na pepelnico, 22. februarja

Sedež, „katedra“, je stol, ki je rezerviran za škofa. Od tod tudi ime stolnica ali katedrala za cerkev, v kateri škof vodi bogoslužje in poučuje ljudstvo. Sedež apostola Petra je simbol posebnega poslanstva, ki ga je Jezus zaupal Petru in njegovim naslednikom. Gre za poslanstvo pastirja njegove črede, ki naj jo ohranja povezano v veri in ljubezni. Že v 2. stoletju je sveti Ignacij Antiohijski pripisoval vodilno vlogo, prvo mesto v ljubezni prav Cerkvi, ki je v Rimu. Ta posebna naloga za njo in njenega škofa izhaja iz dejstva, da sta v Rimu prelila svojo kri apostola Peter in Pavel. Gre za pričevanje krvi in ljubezni. Petrov sedež je resda znamenje oblasti, a vendar Kristusove, ki temelji na veri in ljubezni, je pojasnil sveti oče.

Ob koncu papež vse povabil, naj nove kardinale izročimo priprošnji Božje Matere

Spremlja naj jih v njihovem služenju Cerkvi in podpira v preizkušnjah. Na Marijo se je nato obrnil z osebno prošnjo, naj njemu in njegovim sodelavcem pomaga neutrudno delati za edinost božjega ljudstva in za oznanjevanje sporočila odrešenja vsem ljudem. To služenje resnici v ljubezni naj jim pomaga opravljati s ponižnostjo in pogumom.

Po opoldanski molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je sveti oče podobna priporočila izrekel v številnih jezikih in s tem osebno spodbudil mnoge romarje, ki so v Rim prišli zaradi novih kardinalov, svojih rojakov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.