Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Evropski in afriški škofje o pastoralnem sodelovanju

Cerkev po svetu | 13.02.2012, 11:07 Marta Jerebič

V Rimu se popoldne začenja 5-dnevni simpozij škofov iz Afrike in Evrope z naslovom Evangelizacija danes: skupnost in pastoralno sodelovanje med Afriko in Evropo. V imenu slovenske škofovske konference se ga bo udeležil njen predsednik ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Na odnos med Cerkvijo v Afriki in Evropi se pogosto gleda le z vidika, da mora Evropa financirati socialne projekte v Afriki. Afričane moramo sicer še naprej podpirati na tem področju, vendar pa sodelovanje ne more biti omejeno le na ta vidik,“ opozarja generalni tajnik Sveta evropskih škofovskih konferenc, msgr. Duarte da Cunha. Po njegovih besedah je glavni dar, ki ga moramo deliti, naša vera. Afrika še naprej potrebuje misijonarje iz Evrope, Evropa pa se lahko mnogo nauči iz veselja vere afriških skupnosti. Že Benedikt XVI. je v enem od nagovorov decembra lani dejal, da je prav to veselje nad vero zdravilo proti utrujenosti biti kristjan, kar doživljamo v Evropi.

Generalni tajnik Zveze škofovskih konferenc za Afriko in Madagaskar, p. Francois – Xavier Damiba, pa meni, da so skupna srečanja evropskih in afriških škofov zelo pomembna za pastoralno življenje in medsebojno razumevanje na obeh celinah, saj veliko afriških katoličanov živi v Evropi in obratno.

Udeležence bodo med drugim nagovorili predstavniki glavnih vatikanskih kongregacij in papeških svetov. V četrtek jih bo sprejel tudi papež Benedikt XVI. Sicer pa se konference udeležujejo še druge organizacije, kot sta Evropska in Afriška Karitas, ustanovi Missio in Pomoč Cerkvi v stiski. Evropski in afriški škofje so imeli prvi tak skupni simpozij leta 2004, doslej pa so obravnavali teme, kot so suženjstvo, migracije in misijon ad Gentes.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.