Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Janša vložil listov ministrskih kandidatov

Politika | 04.02.2012, 11:53 Petra Stopar

Predsednik vlade Janez Janša je dopoldne v parlamentarno proceduro vložil predlog liste 12 kandidatov za ministre nove vlade. Janša je svojo ministrsko ekipo, ki jo državnemu zboru predlaga v sprejem, javnosti predstavil že včeraj. Poudaril je, da je osnovni namen nove vladne ekipe popeljati Slovenijo iz krize. Prvi odzivi na predlagano ministrsko ekipo so previdni.

V Zvezi svobodnih sindikatov si želijo, da bo novi minister za delo Andrej Vizjak pripravljen na iskanje rešitev skupaj s socialnimi partnerji. Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam pa po besedah predsednika Janeza Posedija pričakuje, „da bo razumel, kaj pomeni socialni dialog in da bo zagotovil socialnim partnerjem dovolj posluha, predvsem pa primernih strokovnih izhodišč za kakršnakoli dogovarjanja, pogajanja, usklajevanja“.

Vodja Greenpeacea v Sloveniji Nina Štros ocenjuje, da bo prva naloga novega ministra za kmetijstvo in okolje najti primerno organizacijsko strukturo za reševanje aktualnih problemov. Kandidat Franc Bogovič je bil sicer po njenih besedah vedno pripravljen na dialog, zato upa, da bo tudi v prihodnje tako. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj pa Bogoviča ocenjuje kot zelo delovnega in resnega kandidata.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da je kandidat za ministra za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič zanj popolna neznanka, kot ministra pa ga čaka izjemno zahtevno delo. Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek pa ugotavlja, da je vrsta stvari, ki kličejo po rešitvah, na primer na zakonodajnem področju, kjer sodna praksa ne more nadomestiti tistega, kar manjka v zakonih. Pričakujejo, da se bo novi minister resno lotil reševanja odprtega vprašanja statusa sodnikov, da si bo prizadeval za zagotavljanje neodvisnosti sodstva in pogojev, ki jih sodišča potrebujejo za svoje normalno delo.

Nekdanji zunanji minister Boris Frlec glede Karla Erjavca pravi, da ga to imenovanje preseneča in da bi pričakoval, da bodo izbrali človeka, ki ima vsaj nekaj izkušenj s področja zunanje politike. Na pomanjkanje izkušenj Erjavca je opozoril tudi predsednik kluba nekdanjih veleposlanikov Peter Toš. Toda publicist Bernard Nežmah je v sinočnji oddaji Odmevi na TV Slovenija za Erjavca kot kandidata za zunanjega ministra dejal: „Treba mu je vsekakor priznati, da je precej vešč diplomatskega jezika. Znotraj vseh teh predvolilnih in povolilnih koalicij je izbiral takšno retoriko, skozi katero je vedno lahko preživel.“

Predsednica Zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan kot pomembno nalogo prihodnjega ministrstva za zdravje izpostavlja ureditev področja zdravstvenega zavarovanja. Po mnenju generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Sama Fakina pa novega ministra najprej čaka vzpostavitev stabilnega financiranja zdravstvenega varstva. „Nujni so kratkoročni interventni ukrepi, to je izločitev zdravstvenih pravic iz zdravstvenega zavarovanja. In pa seveda v koraku dve: srednjeročni in dolgoročni ukrepi v smislu dolgoročne stabilnosti. Se pravi, nadgradnja ali izboljšave, reforma,“ pojasnjuje direktor zdravstvene blagajne.

Kulturniki vztrajajo pri samostojnem ministrstvu. Rektorja univerz ocenjujeta, da je Žiga Turk kompetenten in ustrezen kandidat za vodenje novega združenega ministrstva.

V sindikatu vojske, obrambe in zaščite kandidata za novega obrambnega ministra Aleša Hojsa ne komentirajo, kot pravi predsednik Božo Novak, bo najprej potrebna revizija nekaterih stvari, predvsem dela ministrice v odhodu Jelušičeve.

Prioriteta novega notranjega ministrstva pa bi po ocenah Sindikata policistov morala biti sprejetje policijske zakonodaje. Predsednik sindikata Zoran Petrovič je dejal, da so sicer z Vinkom Gorenakom v času njegovega vodenja odbora za notranjo politiko že korektno sodelovali.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...