Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Jezus uči v Kafarnaumu in ozdravi obsedenca

| 30.01.2012, 14:56 Blaž Lesnik

Andrej, Peter, Jakob in Janez so postali Jezusovi prvi učenci. Navdušeni nad njegovim oznanilom o pokori in o tem, da se je približalo božje krajsetvo, so pustili za sabo ribiške mreže, s katerimi so se preživljali do sedaj in mu sledili v neznano. Jezus pa jih je peljal v Kafarnaum, kjer so stanovali in kjer so imeli sovje družine.

V soboto so vsi šli v shodnico, se pravi sinagogo, mesto, kjer se je bralo svete spise in kjer so možje razpravljali o božji postavi in prerokih. Odlomek nam pove, da je Jezus učil v tej sinagogi na način, ki ga ljudje niso bili navajeni. Nejgove besede so razdražile nečiste duhove, ki ne prenesejo resnice. Jezus pokaže, da njegova beseda in navčnost - ne samo razdražita, temveč tudi zdravita.

Dialog, ki se odvije, nam pove, kaj glede Jezusa nečistemu duhu ni bilo po volji. Jezus je svetnik božji, v hebrejščini [čadok] - pravičnik, mož neomajne moralne avtoritete, ki je našel modrost v strahospoštovanju pred Bogom. Z drugo besedo, Jezus je popoln, čist in kot tak neznosen nečistim. Brezmadežen in popoln človek ima oblast nad seboj in tudi nad nečistimi duhovi, ki se ga ne morejo dotakniti. Ne morejo ga omadeževati, pa naj vpijejo in rovarijo kakor hočejo. “Umolkni in pojdi iz njega!” ukaže Jezus. Kar je bilo prej nečisto, je tako spet živo, spet božje. Jezus je razširil teritorij božjega kraljestva. Teritorij pa ni zemlja, temveč so to človeška srca.

Razmisli:

Kam tebe kliče Jezus? Ali mogoče želi najprej vstopiti pod tvojo domačo streho? Kaj bo našel tam? Na kakšen odziv bo naletel njegov nauk?

Nečisti duh, karkoli že to je, navadno želi ostati skrit. Lahko razumeš, zakaj se vznemiri ob Jezusovi bližini?

Če čutis v sebi karkoli nečistega, se spomni na današnji odlomek. Jezus ne prihaja mučit, temveč osvobajat. Med drugim tudi naezdravega občutka krivde, s katerim nas ima včasih “nečisti duh” zvezane.

Molitev

Jezus, želim te sprejeti pod svojo streho in ti pustiti, da vznemiriš in hkrati pomiriš mojega duha. Preustvari me, da bom pravičen in čist, kakor si ti, z močjo tvoje besede.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...