Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Martin Schulz (foto: Wikipedia)
Martin Schulz

Verjetni novi predsednik Evropskega parlamenta govoril z novinarji

| 13.01.2012, 16:49

Prva naloga Evropskega parlamenta v letu 2012 je izvolitev predsednika. Redno januarsko plenarno zasedanje v Strasbourgu se bo začelo v ponedeljek, najverjetneje pa bo novi prvi mož edine neposredno izvoljene ustanove v Uniji Martin Schulz. V tem tednu se je med drugim pogovarjal s slovenskimi novinarji, ki delajo v Bruslju.

Schulz, ki naj bi na mestu predsednika Evropskega parlamenta nasledil Jerzyja Buzeka iz skupine Evropske ljudske stranke, je prepričan, da je prihodnost Evrope v ohranitvi evropske skupnosti. Kot je dejal, pripada generaciji, ki je imela ogromne koristi od evropskega združevanja, a da ne more zagotoviti, da bodo prihodnje generacije imele enak ali boljši standard. "Moja moralna dolžnost je, da branim interes otrok in vnukov. In kako ga lahko branim? Tako, da si ne zatiskam oči, da se svet spreminja, da bo v drugih delih sveta kmalu več prebivalcev kot v Evropi, da bodo imeli višjo rast kot Evropa in večji delež v svetovnem BDP kot Evropa," je dejal.

Po mnenju Schulza ni mogoče izključiti, da Unije ne bo razneslo. Po njegovih besedah obstaja v Evropi realnost razvoja v treh delih - prvi je nemško-francoski, v drugega sodijo ostale države evrskega območja, tretji so ostale članice s posebno vlogo Velike Britanije. A Schulz opozarja, da to ni povezava, ki bi jo želeli. "Kot Evropejci Evropo upravičujemo z zgodovino, z mirom, demokracijo in združevanjem. Ampak to je preteklost. Mladi ljudje zahtevajo prihodnost. Ne moremo upravičevati Evrope samo na podlagi preteklosti. Evropsko integracijo moramo utemeljevati z zagotavljanjem boljše prihodnosti," je dodal. Prav to je po njegovih besedah razlog, zakaj se bori za evro, obenem pravi, da je to tudi sporočilo, ki ga povezuje s predsedovanjem Evropskemu parlamentu, če bo prihodnji teden izvoljen. Za položaj se poleg Schulza (S&D) potegujeta še Diana Wallis (ALDE) in Nirj Deva (ECR).

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...