Naša luč že 61. let

| 02.02.2012, 05:53 Matjaž Merljak

Za oddajo Slovencem po svetu in domovini smo se pogovarjali z mons. Janezom Pucljem, glavnim urednikom Naše luči, mesečnika za Slovence po svetu.

Naša luč nastaja po svetu, podobo dobi v Ljubljani, nato gre spet v svet. Prvi del revije je duhovno, kulturno in domovinsko oblikovan, drugi del pa je namenjen poročilom iz slovenskih župnij v Evropi. „Ta poročila so živ dokaz živosti skupnosti,“ je povedal mons. Pucelj. Vsebina teh poročil so dogodki, večkrat jih dopolnijo fotografije, ki včasih povedo več kot besede.

V reviji so tudi članki, ki nagovarjajo mlade rojake. „Tiskana beseda bo, kljub vsem elektronskim medijem, vedno imela zanimanje, a treba ga je vzbuditi,“ pravi naš sogovornik.

Iščejo poti, da bi bili prisotni tudi na Facebooku in Twitterju, a kot pravi za to nimajo moči oz. sodelavcev. Hkrati po njegovih besedah iščejo tudi poti do tistih mladih, ki gredo začasno delat ali študirat v tujino v kraje, kjer ni slovenskega duhovnika. V teh primerih prosijo duhovnike iz Slovenije, da bi te mlade obveščali o možnostih, ki jih imajo in da hkrati tudi slovenske duhovnike v tujini obvestijo o teh primerih. „Sicer se ti mladi največkrat obračajo na duhovnike z vprašanji po stanovanju ali drugih praktičnih težavah, a tudi to je lahko dobro izhodišče za stik z nekom,“ pravi mons. Pucelj.

Povedal je še, da število rednih naročnikov pada, saj generacije umirajo, novi naročniki ne dohajajo tega. Krog bralcev Naše luči v Sloveniji pa raste. Želijo si, da bi vsaj en izvod imela vsaka župnija, saj je intenzivnost povezovanja med domačo Cerkvijo in tujino premajhno.

Naša luč - naslovnica februar 2012
Naša luč - naslovnica februar 2012 © Matjaž Merljak

Povezava do pdf izdaj mesečnika Naša luč.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...