Plešasta pevka v Slovenski vasi (foto: Svobodna Slovenija)
Plešasta pevka v Slovenski vasi

Gledališka predstava v Hladnikovem domu

| 30.01.2012, 05:40 Matjaž Merljak

Gledališka dejavnost je gotovo eden temeljev kulturnega delovanja argentinskih rojakov. Tradicija »vaških gledaliških skupin«, ki so jo prinesli iz domovine, je globoko zasidrana v slovenski skupnosti v Argentini.

O tem zgovorno govori monumentalno delo Marjana Pertota Slovensko gledališče v Argentini, ki je leta 2008 izšlo pri založbi Mladika v Trstu in na 500 straneh opiše šestdeset let njihovih odrskih nastopov.

Nov gledališki podvig se je zgodil v soboto, 17. decembra 2011, v dvorani Hladnikovega doma v Slovenski vasi v Lanusu pri Buenos Airesu. Večer je organizirala krajevna zveza Mater in Žena s predstavo Ionescove igre »Plešasta pevka«.

Zahtevnemu izzivu se je odzvala režiserka Mirjam Goljevšček, ki se je po dolgem času vrnila h gledališki dejavnosti v naši skupnosti.

V različnih vlogah so nastopali: Dani Grbec, Marko Kocjančič, Gabi Burja, Pavlinka Grbec, Klaudia Rozina, Yamila Grbec in Ezequiel Grbec. Vsi so bistveno pripomogli lepemu uspehu. Za maskiranje je poskrbela Mariana Urbanija, za razsvetljavo pa Fede Cerar.

Gledališka dejavnost v Hladnikovem domu
Gledališka dejavnost v Hladnikovem domu © Svobodna Slovenija

Po zaključeni predstavi je aplavz navzočih zasluženo nagradil igralce, ki so nas tako presenetili, in režiserko. Nato se je predsednica ZMŽ Slovenske vasi, Martina Miklič, zahvalila vsem, ki so »Plešasto pevko« spravili na oder ter nas vse opomnila, da je višek kulture v dobrodelnosti in medčloveški solidarnosti. Ponovil se je aplavz, zaprl se je zastor in sledila je večerja v dvorani.

Tako se je večer zaključil v lepem vzdušju, prav tako kot je potekala igra, ki nam je dala možnost za nasmeh, istočasno pa nam zastavila pomembna vprašanja. Tako se je tudi zaključilo hvalevredno gledališko delo v Slovenski vasi v letu 2011, ki obeta lepo prihodnost tudi še naprej.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...