Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zvone Podvinski, župnik (foto: Matjaž Merljak)
Zvone Podvinski, župnik

Božič na Švedskem

| 13.01.2012, 10:32 Matjaž Merljak

O pripravi na božič, praznovanju božiča in božične osmine smo se v oddaji Slovencem po svetu in domovini pogovarjali tudi s slovenskim duhovnikom na Švedskem, Zvonetom Podvinskim.

Skupnost na Švedskem je razpršena in tako je skušal biti Zvone Podvinski v adventnem času predvsem na razpolago ljudem za sveto spoved, saj so najlepše jaslice sveta spoved.

Na sveti večer je bila slovenska sveta polnočna maša v Stockholmu. Po maši je bilo srečanje. Pogrešali so organistinjo Jerico, ki pa je v Sloveniji v tistem času nastopala z zborom Ave.

Na božič je bila slovenska maša v Eskilstuni, kjer se je zbralo kar nekaj ljudi. Popoldne je odšel v Köping. Lepo so obhajali božično mašo, zbralo se je lepo število rojakov. V slovenskem društvu so praznovali ob hrani in pijači, nato ga je čakala dolga pot naprej proti Göteborgu.

Srečanje v božični osmini so bilo v Göteborgu na praznik svetega Štefana. Prišlo so vse tri generacije rojakov. Zvone Podvinski je dejal, da je bil vesel, ker so se tudi mlajši v nedeljo pred božičem odločili za božično spoved. Spomnili so se 21. obletnice plebiscitarne odločitve za samostojno Slovenijo. Ta dan so tudi blagoslovili sol in vino.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...