Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič in novo leto v Clevelandu

| 11.01.2012, 06:07 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so božič in novo leto pričakali v obeh slovenskih župnijah, pri svetem Vidu in pri Mariji Vnebovzeti. Župnikoma so pri priprave na praznike pomagali številni rojaki. Veliko je bilo tudi tistih, ki so pomagali bolnim in onemoglim.

Božič smo praznovali v skoraj toplem vremenu brez snega. Morda je bil prav zato obisk polnočnice lepo obiskan v obeh cerkvah, pri svetem Vidu kakor pri Mariji Vnebovzeti. Pol ure pred sveto daritvijo sta nam pevska zbora prepevala božične pesmi, ko smo verniki prihajali v cerkev in zasedli svoja mesta v klopeh. Točno ob polnoči je župnik v procesiji z malim kipcem novorojenega deteta v rokah stopil pred jaslice in dete položil v jasli in takrat se je oglasila prvič Sveta noč.

 

V nagovoru med pridigo je župnik Božnar razložil pomen angleške besede Christmas, kar pomeni Kristusova maša. Lepa beseda, ki res ima pravi pomen za ta velik praznik, ko se je rodil Zveličar in nam odprl nebeška vrata. Po polnočnici nas je župnik povabil naj ostanemo kar v cerkvi in si izmenjamo praznična voščila in obenem si ogledamo jaslice, ki so spet nekaj posebnega in že slovijo po svoji originalnosti. To niso jaslice po slovenski navadi z mahom, ampak so narejene bolj v tipu svete dežele, bolj puščavne po zamislih umetnikov, ki jih postavijo.

Jaslice v Clevelandu
Jaslice v Clevelandu © Tone Ovsenik

Sam Sveti dan smo pa pretežno preživeli v krogu svojih družin. Je to posebna prilika, da se družine zberejo v krogu svojih, saj je mnogo mladih družin, ki so bile primorane se odseliti v druga mesta v iskanju službe in se te vrnejo k svojim staršem, da preživijo te praznične dni v družinski sreči.

Naj še omenim radodarnost vernikov, ki so velikodušno darovali za božični praznik. Pohvale so pa vredne tudi članice Oltarnih društev v obeh naših župnijah, ki skozi leto stojijo ob strani našim župnijam in še posebno ob Božiču, ko darujejo kar lepo vsoto župniku Kumšetu kakor tudi župniku Božnarju. Dobre ženske so pohvale vredne, saj vsa sredstva pridobijo s svojim pridnim prostovoljnim delom skozi vse leto.

Iz božičnega koncerta v Clevelandu
Iz božičnega koncerta v Clevelandu © Tone Ovsenik

V oznanilih sta se oba župnika zahvalila vernikom za vso pripravljenost in dobro voljo pri pripravah za praznike, naj bo to pri očiščenju cerkve, pri krašenju cerkve zunaj in znotraj in seveda pri postavljanju jaslic. Zahvalila sta se tudi ljudem, ki so darovali in tistim, ki so darovano hrano odpeljali in razdelili potrebnim v župnijah, da so tudi onemogli bili deležni praznovanja Kristusovega rojstva. Župnika sta pa seveda tudi sama obiskala te ljudi na domovih in institucijah.

Kot že dolgo vrsto let, se je tudi letos izkazal združeni pevski zbor z svojim izvrstnim božičnim koncertom. Pevci pod plemenitim vodstvom pevovodje, Janeza Sršena so nam podali prvi koncert v cerkvi Marije Vnebovzete v petek zvečer, 30. decembra, ki je bil lepo obiskan in po koncertu je bilo srečanje v dvorani. Drugi koncert je bil pa na prvi dan v letu v cerkvi svetega Vida. Tu je župnik Božnar daroval vsefarno mašo ob pol dvanajstih in po maši so nam pevci zapeli nekaj pesmi v prezbiteriju. Nato se vrnili na kor in od tam odpeli bogat koncert lepih božičnih pesmi v slovenskem, angleškem, latinskem in italijanskem jeziku. Cerkev je bila polna vernikov, ki so spoštljivo sledili koncertu in po Haendlovi Aleluji čestitali zboru z burnim aplavzom. Po koncertu so pevci vabili v dvorano na prigrizek in prijateljsko božično srečanje. Lepa prilika se srečati in izmenjati praznična voščila z ljudmi, ki bi jih drugače ne srečali ob praznikih.

Glasbeniki pri silvestrovanju na Slovenski Pristavi
Glasbeniki pri silvestrovanju na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik

Silvestrski večer smo pa letos preživeli na Slovenski pristavi in v domači družbi pozdravili novo leto 2012. To silvestrovanje je bilo letos bolj preprosto, bolj domače, prijateljsko. Morda je bil prav to vzrok, da je bila družba še toliko bolj razigrana in vesela, brez vsakih prevzetnosti. Vsak od navzočih je prinesel nekaj prehrane ali slaščice, tako da je bilo za vsakega vsega dovolj. Družba je bila dobre volje in še glasbeniki so bili prostovoljci, ki so izvrstno zabavali goste z svojimi melodijami. Večer so pa tudi polepšali mladi fantje, ki so se pridružili muzikantom in zapeli lepe slovenske pesmi. Bil je lep, domač začetek tega novega leta.

Ob koncu tega poročila naj vsem, kjerkoli že poslušate, zaželim srečno in zdravo novo leto 2012.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...