Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Drugi krog oblikovanja vlade

| 16.01.2012, 16:12

Predsednik države Danilo Türk je opravil drugi krog posvetovanj s predsedniki parlamentarnih strank in poslanskih skupin. Desnosredinske stranke čakajo predvsem odgovor strank SD in DeSUS. Socialni demokrati za zdaj ostajajo zvesti Zoranu Jankoviću. Karl Erjavec pa nima težav s sodelovanjem z Janšo, a se še niso odločili. Prav tako ne v Listi Virant.

Prvi je bil k predsedniku države poklican predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Ali ima podporo predsednika za še eno kandidaturo, ni povedal. Pogovarjala sta se predvsem o izidu glasovanja prejšnjo sredo in o neprevzemu glasovnic nekaterih poslancev. Janković je razkril še, da bo njegova stranka svoje nadaljnje korake predstavila na sobotnem kongresu. Prvak SDS-a, Janez Janša, se o mandatarstvu s predsednikom Türkom ni pogovarjal. Na vprašanje, če ima občutek, da bo predsednik še enkrat predlagal Jankovića, je odgovoril: „Težko jr dobiti kakršen koli občutek glede mandatarstva, saj je predsednik razlagal roke in datume ter tehnične pristojnosti, ki jih ima. Obsodil je tudi neglasovanje nekaterih strank ob prvem glasovanju za kandidata za mandatarja, medtem ko se mu nabiranje glasov pri drugih strankah in politična korupcija ne zdita sporna". Janša bo kandidiral le, če bo imel večinsko podporo. Glede Desus in SD dodaja še: „Pričakujem racionalno odločitev, s katero bi se presegli ideološke delitve.“

SD ostaja zvest Jankoviću

A Janko Veber iz vrst SD je po pogovoru pri Türku povedal, da še vedno podpirajo Jankovića. „Ne gre za ideološke meje, gre za našo odločitev, da vztrajamo pri podpori relativnemu zmagovalcu Jankoviću in se ne želimo hkrati pogajati na dveh polih.“ Janković bo sicer, če bo vnovič predlagan za mandatarja, imel nalogo zagotoviti zadostno podporo v DZ, vendar ima po Vebrovi oceni na tajnem glasovanju vendarle možnost, da to podporo tudi dobi. Poudaril je, da poslanci najprej glasujejo o predlogu predsednika republike in šele nato o ostalih predlogih.

Erjavec: Ne želimo si predčasnih volitev

DeSUS se bo o podpori odločal, ko bo znana predsednikova izbira kandidata za mandatarja. Karl Erjavec zagotavlja, da so v poslanski skupini enotni in da bo isto tudi v organih stranke. Poudaril je, da v stranki še vedno čakajo na razkritje tistih dveh poslancev, ki naj bi omogočila Jankovićevo izvolitev. Čakali bodo do konca tedna, če pa ne bodo zvedeli, bo po Erjavčevih besedah treba opraviti še kakšen pogovor s predsednikom republike in tudi v DeSUS-u. „Jaz nimam z nikomer težav. Gre za odločitev, ali si želimo desnosredinsko vlado, predčasne volitve, ali pa bo Zoran Janković uspel pridobiti še dva poslanca za podporo. To pa pomeni zelo nestabilno vlado, ki bi imela podporo 46 poslancev. Zadeva je kar zaposlena.“

Virant: Nikomur nismo planili v objem

V Listi Virant pravijo, da se bodo o vstopu v koalicijo odločali po enakem principu kot glede Jankovićeve koalicije, torej s preštevanjem plusov in minusov. Gregor Virant je po pogovorih pojasnil, da je predsedniku republike napovedal, da bo Lista nadaljevala pogajanja za desnosredinsko koalicijo, v kateri pa želi stranka imeti pomembno vlogo, saj ne želi izgubiti svoje sredinske identitete. S tem ko je zavrnila mandatarskega kandidata Zorana Jankovića, Lista Virant po njegovih besedah nikomur ni padla v objem. Medtem je iz Virantovih vrst izstopil Marko Pavliha, po njegovem stranka v zadnjem času ni delovala dovolj sodelovalno.

Poslanca italijanske in madžarske narodne manjšine, Roberto Battelli in Laszlo Göncz, pa tudi po tokratnih pogovorih ostajata nespremenjenih stališč in pravita, da tudi ob vnovičnem glasovanju za mandatarja ne bosta jeziček na tehtnici.

SLS ostaja pri stališču, da v vlado, ki bi jo oblikoval predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ne gredo. "O morebitnem kandidatu za mandatarja danes namigov ni bilo," pravi prvak SLS Radovan Žerjav. Število mandatarskih kandidatov pa je po njegovem mnenju vprašanje za vedeževalko.

Komentar prof. dr. Boruta Rončevića

„Kar se tiče Viranta menim, da nekih realnih možnosti, da bi se v prihodnje odločili za Jankovića, ni več. Vprašanje je, ali se bodo odločili za sodelovanje s pomladnim trojčkom, saj so si stranke programsko blizu.“

Po oceni dr. Boruta Rončeviča iz Fakultete za uporabne družbene študije bi se morali v Desus odločiti, ali bodo v prihodnje resna stranka, ki vodi svojo avtonomno politiko, ali pa bodo še naprej satelit t. i. stricev iz ozadja. „Jasno je, da je bilo Desusu v desni koaliciji v mandatu 2004-2008 precej bolje kot v kateri koli drugi koaliciji. Menim, da bi bilo za Erjavca tudi politično najbolj racionalno iti v desnosredinsko koalicijo in v naslednjem mandatu poskrbeti za red v lastni stranki. To denimo nikoli ni uspelo Borutu Pahorju in zato v resnici nikoli ni bil močan in avtonomen politik.“ Dr. Rončevića smo povprašali, če vidi kanidata za mandatarja, ki ne bo ne Janša ne Janković. „O tem se je veliko govorilo. Deus ex machina se je pojavljal v starogrških tragedijah in zaenkrat na našem političnem odru še ne vidim tega Evripida, ki bi bil zmožen napisati tak scenarij,“ je odgovoril.

Pahor jutri s predsedniki parlamentarnih strank

Vlada, ki opravlja tekoče posle, deluje z omejenimi pooblastili, kar pomeni, da ne more sprejemati nekaterih ključnih za omilitev gospodarske krize. Država si s trenutnim političnem položajem znižuje bonitetno oceno, saj se zaupanje tujih vlagateljev pri nas zmanjšuje, zadolževanje pa se draži. 50-odstotkov podjetjih je na robu preživetja. Dr. Rončević pobudo premierja Boruta Pahorja za jutrišnje srečanje s predsedniki parlamentarnih strank, na katerem bodo govorili o zakonskih predlogih, ki jih vlada pošilja v DZ, ocenjuje kot dobronamerno. „Dejstvo pa je, da ta predsednik vlade v treh letih ni znal prevzeti pobude. Zato smo, kjer smo. Edini smiseln začetek reševanja iz te godlje je operativna vlada z neko koherentno vizijo in zadostno podporo v parlamentu,“ meni dr. Rončević.

Čas do prihodnjega četrtka

Lahko se zgodil, da predsednik Danilo Türk, ki ima čas do prihodnjega četrtka, ne predlaga nobenega kandidata; lahko pa predlog za mandatarja tokrat vložijo tudi poslanske skupine ali deset poslancev. Seja, na kateri bi v drugem krogu odločali o mandatarskem kandidatu, naj bi bila 30. januarja.

Zdi se, da je zdaj veliko odvisno od četrtka; do takrat bo Janković skušal prepričati še dva poslanca, da mu napovesta kandidaturo.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...