Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Karel Erjavec (Desus) (foto: Izidor Šček)
Karel Erjavec (Desus)

Poskusi sestaviti trdno vlado se nedaljujejo

Slovenija | 13.01.2012, 17:01

Politiki še naprej usklajujejo koalicijske ponudbe. Po neizvolitvi Zorana Jankovića so aktivni predvsem na desnici. Stranke desne sredine čakajo na odgovor SD-ja in Desusa o predlogu svoje koalicijske pogodbe. Socialni demokrati naj bi bili do sodelovanja zadržani, a tudi Desus se še ni odločil. SDS pa je pripravljena prevzeti odgovornost le ob večinski zavezi. Janković pa je zatrdil, da za zdaj ne razmišlja o vnovični kandidaturi.

Desnosredinske stranke so SD-ju in Desusu včeraj poslale vabilo na pogajanja in predlog koalicijske pogodbe. Njihov odziv pričakujejo čim prej. Po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra pogodbe ne komentirajo, ker jo morajo še prebrati. Tudi sicer nameravajo dati prednost pogovoru s predsednikom države. Svojega kandidata ne nameravajo predlagati, Veber pa niti ni konkretno povedal, ali bi utegnili podpreti Janšo. Spomnimo pa, da so socialni demokrati že pred volitvami poudarjali svojo vlogo konstruktivne opozicije.

Desus se o svojih nadaljnjih korakih tudi po današnjem srečanju Erjavec-Pahor-Janković, še ni odločil. "Scenarij naprej pa je lahko tudi, da SD vstopi v to desnosredinsko koalicijo, ki bi bila potem zelo močna in bi se lahko uspešno spopadala s temi reformami. V tem primeru bi tudi stranka Desus vstopila, ker mislim, da bi potem imeli zares zelo močno vlado," je včeraj govoril Karl Erjavec. Ta konec tedna nameravajo natančno preučiti koalicijsko pogodbo, izvršni odbor Desusa je dogovorjen za torek. Usoda desnosredinske koalicije bo kot kaže v rokah stranke upokojencev.

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav sicer opozarja:"Pogoji za to, da kar koli na desni sredini nastane, je, da se pridruži še katera od strank, ali Desus ali SD. Če te opcije možnosti ni, potem seveda te možne zgodbe na desni sredini seveda ni."  Stranka SDS je po včerajšnjem izvršilnem odboru sporočila, da bo prevzela odgovornost le, če bo pred vlaganjem kandidatur podpisana zavezujoča pogodba, ki bo omogočala večinsko koalicijo in trdno vlado.

V ponedeljek nov krog posvetovanj s predsednikom Türkom

Odprto pa ostaja vprašanje, ali se bo Zoran Janković po podporo v parlament podal še drugič. Slednji se je danes sešel z Borutom Pahorjem in Karlom Erjavcem. Po pogovorih je povedal, da za zdaj ne razmišlja o vnovični kandidaturi, pač pa o stranki. Napovedal je, da bo njegova stranka, tudi če bo v opoziciji, kot zdaj kaže, soglašala z nujnimi reformami. Na sestanku so sicer analizirali politične razmere in se pogovarjali o zakonih, ki jih je včeraj sprejela vlada. Predsednik države Danilo Türk lahko vnovič predlaga Jankoviča, lahko pa tudi nikogar. O tem so vodje desnosredinskih strank govorili tudi v sinočnjih Pogledih Slovenije. Predsednica NSi Ljudmila Novak meni, da bi bilo zelo nesmiselno, če bi ga predsednik še enkrat predlagal za mandatarja, saj bi šlo za izsiljeno kandidaturo.Tudi predsednik DeSUS Erjavec je poudaril, da je zanj pomembno, ali ima kandidat za mandatarja potrebno število glasov, saj bi v nasprotnem primeru doživeli še eno žalostno zgodbo v DZ.

Predsednik republike Danilo Türk bo sicer v ponedeljek začel nove pogovore s poslanskimi skupinami o kandidatu za mandatarja. Ta dan se bo tudi Lista Virant odločala o tem, ali bo vstopila v desnosredinsko koalicijo.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...