Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Državni zbor (foto: ARO)
Državni zbor

Janša, Virant, Žerjav in Novakova v iskanju alternative

Slovenija | 12.01.2012, 00:15

Po glasovanju o mandatarskem kandidatu Zoranu Jankoviću, ki ni dobil zadostne podpore, so se sešli predsedniki SDS-a, Državljanske liste Gregorja Viranta, SLS-a in N.Si-ja. Janez Janša po sestanku ni dajal izjav, Gregor Virant, Radovan Žerjav in Ljudmila Novak pa so potrdili, da so govorili o tem, kako naprej. Kot so pozneje na socialnem omrežju Twitter zapisali v SDS-u, bodo stranke DeSUS-u in SD-ju danes poslale skupni predlog koalicijske pogodbe z vabilom za širše usklajevanje.

Janša je po sestanku dejal le, da je vse povedal že na novinarski konferenci, ki jo je sklical kakšno uro po koncu seje državnega zbora.

Po Žerjavovih besedah so analizirali položaj po glasovanju in sklenili, da bodo nadaljevali pogovore. Poudaril je, da o predlogu za novega mandatarskega kandidata še niso govorili, saj je treba najprej "vedeti, ali je prava večina ali ne". "Iti se igrice s 44 glasovi in iskati Pucke nima smisla," je dodal in obenem opozoril, da se na način, ki smo mu bili zdaj priča, ne more sestavljati vlade. Žerjav je tudi povedal, da je Janša na sestanku ponovil, ker je pred tem povedal novinarjem, to je, da vlade z le 46 glasovi podpore ne bo sestavljal. Na vprašanje, ali se bodo pogovarjali s poslanci DeSUS-a, je odgovoril, da če bodo ti to želeli.

Virant je pojasnil, da je bila njegova stranka že povabljena k pogajalski mizi, domneva, da se bo zdaj nadaljevalo iskanje alternative in tudi koalicijska pogajanja. Zanikal je, da naj bi že govorili tudi o predlogu za novega mandatarskega kandidata v drugem krogu.

Da je treba poiskati alternative, je prav tako prepričana Novakova, ki je obenem potrdila, da bodo predsedniki desnosredinskih strank nadaljevali pogovore.

Na sestanku ni bilo prvaka DeSUS-a Karla Erjavca, ki bi ga utegnili povabiti k pogajanjem. Brez poslancev te stranke alternativa, ki jo pripravljajo Janša, Virant, Žerjav in Novakova, ne pride v poštev. SDS, Virantova lista, SLS in N.Si imajo namreč skupaj 44 glasov. Ob tem spomnimo, da po predhodnih trditvah Janše, ki bi utegnil zbrati dovolj glasov podpore za izvolitev za mandatarja, da predloga za mandatarstvo ne bodo vložili, dokler ne bo podpisana koalicijska pogodba.

Rok za vložitev kandidatur za mandatarja v drugem krogu je 14 dni. V tem času lahko kandidata predlaga predsednik države, prav tako lahko svoje predloge vložijo poslanci oziroma poslanske skupine.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...